Πολιτικό και οικονομικό ναρκοπέδιο θυμίζει το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ να ερίζουν για τη δημιουργία σφαιρών επιρροής καθώς και για το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Οι παράπλευρες απώλειες αυτής της κόντρας διευρύνονται καθώς οι συγκρούσεις γίνονται πιο σκληρές και το διακύβευμα μεγαλώνει. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Μόντι στην Ιταλία όπως και η διαφαινόμενη ρήξη Ελλάδας-ΔΝΤ που θα…
οδηγήσει σε αποχώρηση του Ταμείου από την τρόικα -τουλάχιστον σε επίπεδο οικονομικής συνεισφοράς-.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του το μέλος της ΕΚΤ Benoit Coeure, η Ευρωζώνη είναι δεσμευμένη ενισχύσει το ρόλο της για να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την οικονομική στασιμότητα, καθώς το ΔΝΤ υποχωρεί.
Η προσέγγιση αυτή αποκαλύπτει χωρίς περιστροφές και περιτές διατυπώσεις την επικρατούσα άποψη στους κόλπους της -ελεγχόμενης από τη Γερμανία- ΕΚΤ. Προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις ο Coeure πρόσθεσε πως το ΔΝΤ έπαιξε ένα «πολύ χρήσιμο ρόλο» όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση, παρέχοντας στη χώρα τεχνική βοήθεια. Αλλά καθώς η κρίση συνεχίζεται, «η περίπτωση της Ελλάδας πρέπει να βρει μια ευρωπαϊκή λύση».
Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 21 Νοεμβρίου, όπου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να εγκαταλείψει την Ελλάδα, δίνουν με σαφήνεια στο στίγμα της γερμανικής πολιτικής και των στόχων που εξυπηρετεί. Παράλληλα αποκαλύπτεται η σκοπιμότητα των καθυστερήσεων και αναβολών που επεδίωξε και πέτυχε η Γερμανία στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.
Το τοπίο ξεκαθαρίζει αν αποτυπωθεί και η ισπανική υπόθεση όπου η Μαδρίτη έλαβε ότι ζήτησε από την Ευρωζώνη καθώς και την μη-εγγραφή στο χρέος των κεφαλαίων που δανείζονται οι τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή του ΔΝΤ στη λύση περιορίστηκε μόνο στο τεχνικό επίπεδο, αφήνοντας τα υπόλοιπα στην Ευρωζώνη και στη Γερμανία.
Κάτω από αυτό το πρίσμα η γερμανική θέση απέναντι στην Ελλάδα γίνεται σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνειών, ενώ το μήνυμα είναι: Λύση μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ.
Με την ελληνική κυβέρνηση να εχει προσδεθεί στο γερμανικό άρμα, το έδαφος φαίνεται πρόσφορο για την υλοποίηση της στρατηγικής απεμπλοκής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόβλημα.
sofokleousin.gr