xOrisOria News

Χωρίς αντισεισμικό έλεγχο μισά σχολεία στην Ηλεία

Σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών μονάδων πέντε χρόνια μετά…

τον μεγάλο σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης σε δηλώσεις του χθες. Το 50% των σχολικών μονάδων της Ηλείας δεν έχουν ελεγχθεί λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Ο μεγάλος σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008, άφησε πίσω του θύματα και μεγάλες καταστροφές τόσο στην Ηλεία όσο και στην Αχαΐα. Και όμως σε μια περιοχή όπου οι σεισμοί είναι πολύ συχνό φαινόμενο και οι πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα πέντε χρόνια μετά η Πολιτεία λόγω κρίσης εγκατέλειψε μια από τις βασικές υποχρεώσεις της. Να ελέγξει για την αντισεισμική αντοχή τους τα κτίρια στα οποία βρίσκονται καθημερινά παιδιά. Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και έως σήμερα βάσει των δηλώσεων του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάση Γιανναδάκη, έχουν ελεγχθεί μόνο τα μισά σχολικά κτίρια και από αυτά τα πιο μεγάλα σε ηλικία.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Cosmos TV πως «το πρόγραμμα ελέγχων είχε ξεκινήσει από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των σχολείων. Το πρόγραμμα έφτασε έως το 50% και σταμάτησε στα κτίρια που είναι περίπου το 1960 χτισμένα. Καταλαβαίνετε πως έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να ολοκληρωθεί. Υπάρχει ένα σαφές έλλειμμα στην Πολιτεία στη συντήρηση και ενίσχυση του κτιριακού αποθέματος. Το 90% των κτιρίων μας είναι κατασκευασμένα πριν τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό και δεν έχει τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα. Έχουμε δεδομένο ότι είμαστε σεισμογενής περιοχή και υπάρχει και ένα συνολικό ζήτημα που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι πολύ πιο φθηνό να προλαμβάνεις τις καταστάσεις παρά να τις αντιμετωπίσεις αφού συμβεί. Με όποιο κόστος έχει να κάνει είτε με ανθρώπινες ζωές είτε με τα κτίρια».

Σχολιάζοντας το θέμα των αντισεισμικών ελέγχων γενικότερα, ανέφερε πως πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στην περιοχή έγινε πριν από δέκα χρόνια, έχουν δεχθεί τα κτίρια το «χτύπημα» το 2008 και χρειάζεται μια επικαιροποίηση στον έλεγχο.

Τέλος, ανέφερε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας ξεκινά εκστρατεία ενημέρωση για το σεισμό μέσω του διαδικτύου, έχοντας αρωγό σε αυτήν του την προσπάθεια το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, προτείνει τη χρήση διαδραστικών μέσων τηλεκπαίδευσης, η οποία με ελάχιστο κόστος θα επιτρέπει την ταυτόχρονη ενημέρωση μαθητών και καθηγητών σε πανελλαδική εμβέλεια.

Πηγή: ilialive.gr

Use Facebook to Comment on this Post