Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η αναστολή της χρηματοδότησης κομμάτων που προχωρούν σε εγκληματικές πράξεις
«Τέλος» στην ανοχή απέναντι σε εγκληματικές πρακτικές οργανώσεων που εμφανίζονται με τον μανδύα κοινοβουλευτικών κομμάτων, διακήρυξε χθες η Βουλή. Σε μια προφανή κίνηση δημοκρατικής αυτοάμυνας, με…
235 ψήφους «υπέρ» και 34 «παρών» σε σύνολο 269 βουλευτών, υπερψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η τροπολογία της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που προχωρούν σε εγκληματικές πράξεις. «Παρών» ψήφισαν οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, ενώ λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, από την αίθουσα της Ολομέλειας αποχώρησαν οι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν θέλουν «να νομιμοποιήσουν την ανομία».
Νωρίτερα, πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να αναδείξει το ρήγμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, ικανός αριθμός βουλευτών της κράτησε αποστάσεις, εκφράζοντας τον φόβο ότι ο επόμενος στόχος των διώξεων θα είναι η Αριστερά. «Ονομαστικές δεν ζητάμε μόνο για να πούμε “όχι” αλλά και να φωνάξουμε όλοι “ναι” ενάντια στον φασισμό», ξεκαθάρισε κατά την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.
«Καλοδεχούμενη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ονομαστική ψηφοφορία. Εμείς έχουμε πει ότι θα δώσουμε θετική ψήφο, παρότι σε ορισμένα σημεία έχουμε διαφορές», ήταν η φράση στην οποία περιορίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στη σχετική τροπολογία. Ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι «υπερψηφίζουμε μια τροπολογία που εμφανώς συνδιαμορφώσαμε παρά τις επιμέρους διαφορές και διαφωνίες».
Ηδη πάντως, τις τελευταίες ημέρες, τις διαφοροποιήσεις τους είχαν εκφράσει κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης. Οι δυο τους είχαν εκδηλώσει την αντίθεσή τους, εφόσον στην τροπολογία, πέραν του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης, έχει προστεθεί και εκείνο της τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με το άρθρο 187 Α.
Ωστόσο, και οι δύο βουλευτές τελικώς υπερψήφισαν την τροπολογία, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως «παρά τη ριζική μου διαφωνία, υπερψήφισα, μόνο και μόνο για να μη δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ, σε τούτη την κρίσιμη φάση, να αξιοποιήσει τη διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Λαφαζάνης, μάλιστα, χαρακτηρίζει το άρθρο 187 Α «απαράδεκτο» και «αντισυνταγματικό τρομονόμο».
Ιδιαίτερα επικριτική στο συγκεκριμένο άρθρο ήταν κατά την ομιλία της και η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήταν τελικώς και η μόνη που σήκωσε «αντάρτικο» από την αξιωματική αντιπολίτευση, ψηφίζοντας «παρούσα». Η βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να καταδικάσει τη βία και την ανομία, ακόμα και αν προέρχεται, όπως χαρακτηριστικά είπε, «από… εσάς». «Είναι ή όχι βία η απειλή διακοπής ρεύματος σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι; Επιδόθηκε σε τέτοια η κυβέρνηση; Είναι ή δεν είναι βία να πεθαίνουν σπουδαστές στη Λάρισα από αναθυμιάσεις μαγκαλιού;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου.
Από την πλευρά τους, οι χρυσαυγίτες βουλευτές Δ. Κουκούτσης και Ηλ. Κασιδιάρης υποστήριξαν ότι τα χρήματα που τους κόβουν προορίζονταν για τους «πεινασμένους Ελληνες του Μνημονίου».
Την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια, Ηλία Παναγιώταρου, Ηλία Κασιδιάρη και Ευστάθιου Μπούκουρα εισηγείται ομόφωνα η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ζαρούλια κατηγορείται για τον εντοπισμό σφαίρας σε αποσκευές που προορίζονταν για τον φυλακισμένο σύζυγό της Νίκο Μιχαλολιάκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής υποστήριξε ότι η υπόθεση είναι στημένη. Εξάλλου ο Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος παραπέμπεται για το αδίκημα της απειλής και εξύβρισης του δημάρχου Κορινθίας, ερωτηθείς από μέλη της Επιτροπής για τον αν κρίνει ως ακραία τη συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, φέρεται να απάντησε ότι «εγώ εκφράζω μόνο τον εαυτό μου».
Απουσίες
Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Γ. Παπανδρέου και ο Απ. Κακλαμάνης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους αρχής, (σ.σ.: διαφωνούσε με το άρθρο 187 Α που αφορά τις τρομοκρατικές ενέργειες), απουσίαζε ο βουλευτής Επικρατείας Μ. Γλέζος. Απών, για λόγους υγείας, ήταν και ο βουλευτής Γ. Σταθάκης. Από τους ΑΝΕΛ απουσίαζε η Μ. Γιαταγάνα, ενώ απόντες ήταν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Μπόλαρης και Γ. Κασαπίδης.
tanea.gr (Αγγελική Καραγεώργου)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Use Facebook to Comment on this Post