Η επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων μπορεί να διαρκέσει για χρόνια
Την εκτίμηση ότι οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων που πρόκειται να επιβληθούν
στην Κύπρο -για πρώτη φορά στην ευρωζώνη- μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το οποίο υποστηρίζει πως η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό πείραμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «οικονομικό πείραμα» συνίσταται στο ότι η Κύπρος, η οποία δεν έχει δικό της νόμισμα, προτίθεται να προχωρήσει στην επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων.
Βάσει του δημοσιεύματος, παρόμοια μέτρα έχουν υιοθετηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν από την Αργεντινή και την Ισλανδία σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν τις οικονομίες τους απέναντι στην υποτίμηση.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η Κύπρος αποτελεί μέλος της ευρωζώνης, το εγχείρημα καθίσταται πιο δύσκολο καθώς τα όποια κεφάλαια εγκαταλείψουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, μπορούν να βγουν από την Κύπρο χωρίς να χάσουν την αξία τους.
«Όταν οι οικονομίες στην Ασία και τη Λατινική Αμερική επιχείρησαν να περιορίσουν την εκροή κεφαλαίων στη δεκαετία του ’80 και του ’90, κατέληξαν να έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα σε ισχύ για διάστημα από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια.
Η Ισλανδία, άλλη μία χώρα με υπερμεγέθη τραπεζικό σύστημα, έχει ακόμη σε ισχύ ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, πέντε χρόνια αφότου οι τράπεζές της κατέρρευσαν το 2008. Εξαιτίας της πολιτικής κακοδιαχείρισης, τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια ακόμα πρωτοτυπία: Την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων στην ευρωζώνη» αναφέρει στο Bloomberg ο Nicolas Veron από το Bruegel και το Peterson Institute for International Affairs.
«Πόσος καιρός θεωρείται προσωρινός; Μπορεί να εξελιχθεί όπως στην Ισλανδία, να διαρκέσει για πολλά χρόνια» επισημαίνει ο Veron.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μ.Σαρρής σε διαδοχικές συνεντεύξεις και δηλώσεις του έχει καταστήσει σαφές πως η επιβολή αυτών των περιοριστικών μέτρων πρόκειται να είναι σε ισχύ για μερικές εβδομάδες ενώ έχει υποστηρίξει πως οι έλεγχοι αυτοί θα είναι πιο αυστηροί στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για τις υπόλοιπες τράπεζες οι περιορισμοί θα είναι πιο «χαλαροί».