Με μια φυσικά παραγόμενη ορμόνη για την ενεργοποίηση της παραγωγής ωαρίων, αντί για τα συνήθη ορμονικά φάρμακα που αυξάνουν τη γυναικεία γονιμότητα, γεννήθηκε στη Βρετανία το…
Το επίτευγμα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αν και εκτιμάται από τους ειδικούς ότι θα χρειαστούν χρόνια, έως ότου η νέα μέθοδος εφαρμοστεί ευρέως.
Η πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου, προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλειά της, έγινε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του νοσοκομείου Χάμερσμιθ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουόλτζιτ Ντίλο και με χρηματοδότηση από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και τη Guardian.
Η ορμόνη που χρησιμοποιήθηκε για την ενεργοποίηση των ωοθηκών και την ωρίμανση των ωαρίων είναι η κισπεπτίνη, η οποία ωθεί το σώμα της γυναίκας να παράγει τις αναγκαίες αναπαραγωγικές ορμόνες. Η κισπεπτίνη είναι λιγότερο ισχυρή από πλευράς επιπτώσεων στον οργανισμό, σε σχέση με την ευρέως χρησιμοποιούμενη σήμερα ορμόνη «ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη» (HCG).
Οι γιατροί ελπίζουν ότι η νέα μέθοδος θα απαλλάξει τις γυναίκες από τον κίνδυνο και τις παρενέργειες που επιφέρει σε μερικές η υπερδιέγερση των ωοθηκών από τα έως σήμερα χρησιμοποιούμενα ορμονικά σκευάσματα.
Ιδιαίτερα κινδυνεύει το 5% έως 10% των γυναικών που πάσχουν από το λεγόμενο πολυκυστικό σύνδρομο ωοθηκών, ενώ το 1% των γυναικών που κάνουν εξωσωματική, εμφανίζουν μια σοβαρή επιπλοκή, το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών, με συνέπεια οι ωοθήκες τους να παράγουν υπεβολική ποσότητα ωαρίων μετά την χορήγηση των ορμονών στο πλαίσιο της θεραπείας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Το εν λόγω σύνδρομο επιφέρει διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα (εμετοί, ναυτία, φουσκώματα κ.α.), ενώ σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο της γυναίκας.
«Δείξαμε ότι η κισπεπτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε ασθενείς που κάνουν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε να ενεργοποιηθεί με πιο φυσικό τρόπο η απελευθέρωση των αναπαραγωγικών ορμονών και να γεννηθεί ένα υγιές μωρό. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά» δήλωσε ο Ντίλο και πρόσθεσε ότι στο μέλλον η κισπεπτίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εξωσωματικές θεραπείες ως μια πιο φυσική εναλλακτική λύση.
Η πιλοτική βρετανική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε ενδοκρινολογικό συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, αφορούσε 30 γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε η ορμόνη κισπεπτίνη και από αυτές οι 29 είχαν παραγωγή ωαρίων. Στις 28 περιπτώσεις αναπτύχθηκε έμβρυο εξωσωματικά και οι 11 γυναίκες είχαν μείνει έγκυες 12 ημέρες μετά τη μεταφορά του εμβρύου στην μήτρα τους. Το πρώτο από αυτά τα μωρά, ο υγιέστατος Χιθ, ήδη γεννήθηκε από την 34χρονη Σούζι Κιντ και είναι σχεδόν δύο μηνών.
Οι βρετανοί γιατροί ήδη προγραμματίζουν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της νέας μεθόδου, ενώ επεσήμαναν ότι προς το παρόν είναι πρόωρο να συστήσουν την χορήγηση κισπεπτίνης ως διαδικασία ρουτίνας.
Παύλος Δρακόπουλος