Μεγάλες οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν για την Υγεία και τον ΕΟΠΥΥ

Αλλαγές στο σύστημα υγείας και μετάλλαξη του σημερινού ρόλου του ΕΟΠΥΥ προβλέπει η έκθεση για την Υγεία που παρουσιάσθηκε και εγκρίθηκε σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης…

Οι δομές και οι υπηρεσίες του  ΕΟΠΥΥ , ο οποίος πλέον θα λειτουργεί ως αγοραστής και όχι ως πάροχος,  περνούν στο ΕΣΥ, ενώ οι  συμβεβλημένοι γιατροί  παραμένουν στον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όχι πενθήμερη και 5ωρη όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα στα πολυιατρεία. Προωθείται επίσης και η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού όπου ο ασφαλισμένος εύκολα και γρήγορα θα μπορεί να απολαμβάνει τις υπηρεσίες υγείας. Οι μισθωτοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ενταχθούν  στο ΕΣΥ αλλά με τα νέα δεδομένα δεν θα έχουν πλέον την πολυτέλεια να λειτουργούν και ιδιωτικό ιατρείο. Θα πρέπει να επιλέξουν ή ΕΣΥ ή ιδιωτικό ιατρείο.    

Ο ασφαλισμένος, θα μπορεί να εξετάζεται από τον συμβεβλημένο γιατρό, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, με τον ΕΟΠΥΥ να καταβάλει 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη. Στα ιατρεία του νέου φορέα θα εξετάζονται περιστατικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης και θα παραπέμπονται έαν χρειαστεί στην δευτεροβάθμια δηλαδή σε νοσοκομεία ή σε συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα για εξετάσεις ή νοσηλεία.

Στα ιατρεία, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν όπως και οι συμβεβλημένοι στον  ΕΟΠΥΥ. Στη Διάσκεψη   με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών», που οργανώνεται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας,  την ευρωπαική επιτροπή και την τασκ φορς στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αποφασισμένος για σαρωτική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.  Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει  καλέσει σε διάλογο τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι   και τις 19 Δεκεμβρίου.       ​

 star.gr (Ρ. Τραγόμαλλου)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *