Αιματηρές μάχες στρατού και αστυνομίας με σουνίτες ενόπλους και στη Μοσούλη
Η βία άρχισε την Τρίτη όταν δυνάμεις της ιρακινής αστυνομίας κινήθηκαν εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη…
Έτοιμος να εισέλθει στην κατά πλειοψηφία σουνιτική πόλη Σουλεϊμάν Μπεκ, με τη βοήθεια ενισχύσεων φέρεται ο στρατός του Ιράκ, σύμφωνα με επίσημες πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η πόλη βρίσκεται από την Τετάρτη υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων, οι οποίες ανάγκασαν τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας σε υποχώρηση, ενώ κάτοικοι έψαχναν καταφύγιο εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.
«Αποσυρθήκαμε για τακτικούς λόγους ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να καθαρίσουμε την περιοχή οριστικά, στο βαθμό που πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη», σημείωσε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανώτερος ιρακινός αξιωματικός.
Σύμφωνα με αξιωματούχο των τοπικών αρχών, η πόλη βρισκόταν την Πέμπτη υπό τον πλήρη έλεγχο των ένοπλων ομάδων, ωστόσο ο στρατός ανέπτυσσε ενισχύσεις στα περίχωρά της.
Η επίθεση στη Σουλεϊμάν Μπεκ έγινε εν μέσω κύματος βίας και συγκρούσεων μεταξύ των σωμάτων ασφαλείας και διαδηλωτών σε πολλές πόλεις του Ιράκ, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 120 ανθρώπους.
Η βία άρχισε την Τρίτη όταν δυνάμεις της ιρακινής αστυνομίας κινήθηκαν εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη Χαουΐγια του βόρειου Ιράκ, με αποτέλεσμα το θάνατο 53 ανθρώπων.
Δύο από τους σουνίτες ηγέτες των διαδηλωτών στην πόλη σημείωσαν ότι θα δημιουργήσουν νέο τμήμα του στρατού Νακσμπαντίγια για να «καθαρίσουν την πόλη από τις σιιτικές πολιτοφυλακές».
«Θα πάρουμε εκδίκηση για τη σφαγή της Χαουΐγια», τόνισαν χαρακτηριστικά.
Σύρραξη και στη Μοσούλη
Νωρίτερα, τουλάχιστον 15 αστυνομικοί και 31 σουνίτες ισλαμιστές μαχητές είχαν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην πόλη της Μοσούλης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
Ένοπλοι είχαν εξαπολύσει επίθεση και είχαν καταλάβει δυτικές συνοικίες της πόλης, 390 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, την Τετάρτη το βράδυ, καλώντας παράλληλα, μέσω μεγαφώνου από τζαμί, τους σουνίτες να εισέλθουν στη μάχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αστυνομία και στρατός ανακατέλαβαν τις συνοικίες, ωστόσο οι ένοπλοι κρατούν ακόμη ένα αστυνομικό τμήμα και πέντε ομήρους.
Οι σουνίτες, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ιράκ, ζητούν την παραίτηση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι, κατηγορώντας την κυβέρνησή του για διακρίσεις σε βάρος τους.