BUSINESSWEEK ΚΑΙ BLOOMBERG ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ ’30 ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στην ύφεση του ’30, στις ΗΠΑ, ανεργία, ΑΕΠ και παραγωγή αποκαταστάθηκαν σε έξι χρόνια, στην Ελλάδα η τρελή πορεία συνεχίζεται
«Ωχριά η ύφεση του ’30 μπροστά στην ελληνική» έγραφε την περασμένη Κυριακή η «Κ.Ε.», παρουσιάζοντας έκθεση του οικονομικού Ινστιτούτου Λεβί, από την οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι θύμα μιας ανόητης πολιτικής που όχι μόνο έχει συρρικνώσει το ΑΕΠ πάνω από 20%, έχει φτάσει την ανεργία στο 27%, αλλά και θα εκτινάξει την ανεργία στο 34% το 2016…
Λίγες μέρες μετά, το BusinessWeek επαναδιατύπωσε τα ίδια συμπεράσματα με ρεπορτάζ στην Αθήνα και στοιχεία από την πλούσια βάση δεδομένων του Bloomberg και της Fed Σεντ Λιούις.
1 Τα τρία στοιχεία της κρίσης: Στα γραφήματα που παραθέτει το αμερικανικό περιοδικό, η ελληνική ύφεση συγκρίνεται με τη Μεγάλη Υφεση των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30 στα διαστήματα 2007-2013 και 1930-1936 αντίστοιχα. Ανεργία, ΑΕΠ και βιομηχανική παραγωγή αποκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ εντός της εξαετίας, με σαφή σημάδια ανάκαμψης ήδη από το δεύτερο και το τρίτο έτος της περιόδου. Αντίθετα, στην Ελλάδα η τρελή πορεία συνεχίζεται χωρίς φρένο. Ετσι, η εξαετία του τρόμου κλείνει σήμερα για την Ελλάδα με την ανεργία στο 27%, το ΑΕΠ στο -5,6% και τη βιομηχανική παραγωγή στο -4,6%, ενώ για τις ΗΠΑ έκλεισε τότε στο 16,9% (από 4%), στο 13% (από -13%) και στο 7% (από -44%) αντίστοιχα.
2 Η ανεργία: Το αμερικανικό άρθρο αναφέρει πως ένας στους τέσσερις νέους κάτω των 25 είναι άνεργος στην Ευρώπη, σε σχέση με το 16,2% ανεργίας νέων στις ΗΠΑ. Αναφέρει, επίσης, τα ποσοστά ανεργίας νέων σε Ισπανία και Ελλάδα, που είναι 53,2% και 55,3% αντίστοιχα, ενώ θυμίζει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εγγυηθεί (μόλις) 8 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην επόμενη διετία, συν τα 18 δισ. ευρώ σε δάνεια που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η ύφεση προκαλεί ανεργία, που στη χώρα μας χτυπά κυρίως τους νέουςΟπως είχε γράψει η «Κ.Ε.», «η ανεργία στις ΗΠΑ άρχισε να μειώνεται μετά το τέταρτο έτος, ενώ στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται (έχοντας ήδη ξεπεράσει τα αμερικανικά επίπεδα-ρεκόρ της Μεγάλης Υφεσης) και χωρίς καμία ένδειξη αναστροφής». Παρ’ όλο που η Ε.Ε. και το ΔΝΤ προβλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης μέσα στο 2014, αυτό κατά το Ινστιτούτο Λεβί θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο «αν ξεκινήσει πολύ πριν από το τελευταίο μέρος του τρέχοντος έτους μια συνεκτική και σταθερή διαδικασία δυναμικής αύξησης στις συνιστώσες της συνολικής ζήτησης».
Το αμερικανικό περιοδικό λέει πως οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα της Ελλάδας πετούν ακόμα περισσότερους ανθρώπους εκτός εργασίας.
3 Οι μαρτυρίες: Στο μεγαλύτερο μέρος του άρθρου το BusinessWeek παραθέτει τις μαρτυρίες και τα παραδείγματα επτά νέων, μιας κοινωνικής λειτουργού, ενός φυσικού, μιας δημιοσιογράφου, ενός οικονομολόγου, ενός φωτογράφου, μιας εργαζομένης στο μάρκετινγκ φαρμακευτικής κι ενός στο τμήμα προμηθειών εταιρείας ηλεκτρονικών, που προσπαθούν να βρουν δουλειά στην Αθήνα του 2013.
«Είμαστε στην καλύτερη ηλικία. Εχουμε τη δύναμη να κάνουμε τα πάντα. Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Καταστάσεις γνωστές, όπως το να πηγαίνεις σε συνεντεύξεις χωρίς να γίνεται τίποτα, να κάνεις κακοπληρωμένες δουλειές σε call center ή δουλειές γραμματειακής υποστήριξης, να αναγκάζεσαι να μένεις με τους γονείς, να ζεις με τη βοήθειά τους, να σκέφτεσαι τη μετανάστευση.
Η σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην ανεργία και το μέλλον είναι έγκυρη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί ο δραματικός τόνος, γιατί περί αυτού πρόκειται. Η ύφεση κλέβει το μέλλον της χώρας. Κάποιοι κλέβουν το μέλλον των νέων, θα συμπληρώναμε, μαζί με πολλά άλλα που παραλείπονται.
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τρίτη 30 Ιουλίου 2013
Use Facebook to Comment on this Post