Μήνυμα απόρριψης της σκληρής λιτότητας θεωρεί το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ο Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κρίνει αναγκαίο τον συνδυασμό λιτότητας και επενδύσεων.
Ένα σαφές μήνυμα κατά του μονόδρομου της λιτότητας στην Ευρώπη διακρίνει στο αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) εκτίμησε ότι…
«αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί ένα μήνυμα προς την ΕΕ ότι το να ισχυριζόμαστε πως από μόνη της η λήψη μέτρων λιτότητας και ριζικών περικοπών θα βελτιώσει την κατάσταση, δεν λειτουργεί. Η Ιταλία δεν είναι άλλωστε η πρώτη χώρα στην οποία ψηφίζονται κόμματα που απορρίπτουν αυτήν ακριβώς την πολιτική. Επομένως χρειαζόμαστε συγχρόνως μέτρα λιτότητας και επενδύσεις».
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που διέσπειρε στην Ευρώπη το αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φοβούνται ότι μία παρατεταμένη περίοδος ζυμώσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης θα προκαλούσε νέα όξυνση της ευρωκρίσης.
«Δύσκολη, αλλά όχι άλυτη» η κατάσταση
Ερωτώμενος για το αν η ρευστή κατάσταση στην Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του ευρώ, ο Μάρτιν Σουλτς ήταν κατηγορηματικός: «Σίγουρα όχι και απευχόμαστε κάτι τέτοιο. Το ευρώ έχει σταθεροποιηθεί, διατηρείται σε καλή κατάσταση. Σε κακή κατάσταση βρίσκονται τα πολιτικά συστήματα στις χώρες της ευρωζώνης και αυτό το ζήσαμε μόλις με πικρό τρόπο στην Ιταλία. Θεωρώ άσκοπο να συζητάμε πόσο άσχημο είναι το αποτέλεσμα. Στη δημοκρατία πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη ότι οι πολίτες ανέδειξαν αυτούς τους κομματικούς συσχετισμούς και τώρα είναι καθήκον των αρμόδιων πολιτικών να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση».
Ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι το κόστος διάσωσης του ευρώ δεν θα αυξηθεί αν σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία. Ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης είναι, όπως εκτίμησε, εφικτός και προέβλεψε ότι τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος των πέντε αστέρων του Μπέπε Γκρίλο θα αναζητήσουν συμβιβαστικές λύσεις.
«Κατά τον προεκλογικό αγώνα τα κόμματα παρουσιάζουν τις θέσεις τους, αλλά μετά οι δημοκράτες πρέπει να αναζητήσουν δυνατότητες συμβιβασμού. Αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί τις επόμενες μέρες στην Ιταλία. Η κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη, αλλά όχι άλυτη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Πηγή: Deutsche Welle
Use Facebook to Comment on this Post