Περί Ύβρεως

Μίλτος Μπούκας


…και αγροτικήν οδόν εντός της Παμβώτιδος θα διανοίξομεν…

Ο ιδιότυπος αυταρχισμός «Νεοοθωμανικού τύπου» που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή δια του Φίλιππα Φίλιου, παρά τις συντεταγμένες πολιτικές επικρίσεις ακόμα και της ΔΗΜΑΡ (τελευταίο πολιτικό λιμάνι) τείνει να μετατρέψει τα Γιάννενα…

από ιδρυτικό μέλος Δικτύου Πράσινων Πόλεων, σε μνημείο περιβαλλοντικής ασυδοσίας και βαρβαρότητας καθώς η τελευταία εξέλιξη της ΔΙΑΝΟΙΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ εντός της Παμβώτιδας σε Ζώνη Ειδική Προστασίας αποτελεί σενάριο νοσηρής φαντασίας…

Η ιδιοκτησιακή αντίληψη και η νεοπλουτίστικη νοοτροπία καθιέρωσης ενός αστικού θαλάσσιου αθλήματος, χάριν της «Μαρκησίας» θα προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στο οικοδόμημα των χειμερινών ανακτόρων…

Καταπατώνται βάναυσα θεμελιώδεις αρχές αειφορίας, και υγιούς διαβίωσης, καθόσο η ακεραιότητα, διατήρηση και πρόληψη βλάβης του περιβάλλοντος αποτελούν υποχρέωση της Πολιτείας.

Αντ’ αυτού γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης κατά μιας σπάνιας πανίδας και της υποβάθμισης των περιβαλλοντικών μας αξιών. Απαιτούμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφέρεια Ηπείρου να επανασχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, αναγκαίες δράσεις αναστροφής της φθίνουσας πορείας του λιμνιαίου οικοσυστήματος και να δρομολογήσουν την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης.

Το φαινόμενο Τζιαφά του παρελθόντος (Κοινοτάρχης Νήσου) ωχριά μπροστά στις περιβαλλοντικές επιδόσεις του «μεγάλου» Φιλίππου… Η τεχνική παρέμβαση των δύο αναχωμάτων της δικτατορίας του 1967, με σκοπό τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και του «αναδυόμενου» τρίτου αναχώματος της «δημοκρατίας της ρητορικής» αυτοδιοικητικού τύπου των 5 αστέρων (Μπουτάρη-Καμίνη-Δημαρά-Σκοτινειώτη-Φίλιου) του 2013, πόσο κοινό τόπο έχουν με το κείμενο χιλίων λέξεων για μια εναλλακτική αυτοδιοίκηση συνευθύνης με ενεργούς πολίτες; 

Πόσο ανταποκρίνεται η «καλλιέργεια» σκοτεινών δραστηριοτήτων και ιδιωτικών Club αναψυχής σ’ αυτές τις προοδευτικές διακηρύξεις; Για την Παμβώτιδα είναι βέβαιο ότι επιφέρουν μη αναστρέψιμες παρενέργειες, όπως για παράδειγμα τη σημαντική μείωση της τροφογεννητικής περιοχής και παρεμπόδιση της εισροής των πηγαίων υδάτων του Μιτσικελίου.

– Η απομάκρυνση των αναχωμάτων θα λειτουργούσε ευεργετικά και ως χώρος ανάσχεσης των πλημμυρικών φαινομένων (αύξηση υδροχωρητικότητας της λίμνης).

– Η κατάργηση των αβαθών εκτάσεων των παραλίμνιων περιοχών, αποστερούν χώρους φυσικής αναπαραγωγής και μια σημαντική πηγή τροφικού πλούτου. Η στέρηση των καθαρών υδάτων επιτείνουν στην ρύπανση και τα κατάλληλα υποστρώματα εναπόθεσης αυγών καλύπτονται από αποικίες κυανοβακτηρίων (επιστημονικές επισημάνσεις της ημερίδας μόλις προχτές Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου) στα Ηπειρωτικά Αρχεία, παρουσία και του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος του Δήμου κου Θωμά Μπέγκα.

Οι συνθήκες λοιπόν επιβάλλουν την ανάγκη δημιουργίας μιας άλλης διαλεκτικής και μιας άλλης οικονομίας που να διασφαλίζει την ποιότητα των υδάτων, την ανόρθωση της ενδημικής αλιευτικής παραγωγής και να γίνει ρεαλιστικός στόχος το κολύμπι στην Παμβώτιδα.

Ουδέποτε στο παρελθόν Δημοτική Αρχή έχει εστιάσει στην ανίχνευση του τύπου οικονομίας, που απαιτεί ένας λιμνιαίος προορισμός ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Η μετά Φίλιου εποχή, πρέπει να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής, την προστασία των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και χάριν του ιδιαίτερου τουριστικού προϊόντος, άμεσα συνυφασμένο με το περιβάλλον.

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας αυτού του τεράστιου υγροτόπου είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη των Ιωαννίνων και το μέλλον της.

7-6-2013

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *