Καλύτερη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Προβληματισμό στους κτηνοτρόφους της περιοχής της Πιερίας ενόψει του Πάσχα προκαλεί το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων που…..
εκδηλώθηκε στο νομό και συγκεκριμένα στην περιοχή του Λιτοχώρου Πιερίας. Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε την περασμένη Παρασκευή και ήδη έχουν θανατωθεί και τα πενήντα ζώα της εκτροφής. Παράλληλα, έχουν οριοθετηθεί δύο ζώνες επιτήρησης, η πρώτη σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από την εκτροφή και η δεύτερη στα δέκα χιλιόμετρα.
«Μέσα σε αυτές τις δύο ζώνες, συνεργεία κτηνιάτρων και βοηθών κτηνιάτρων πραγματοποιούν καθημερινές επισκέψεις προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν και άλλα κρούσματα», επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κτηνίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Γιάννης Μέρκος.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι ένα και μόνο κρούσμα δεν προκαλεί ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός λόγω της οικονομικής συγκυρίας καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν από το Πάσχα και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής περιμένουν την περίοδο αυτή για να προχωρήσουν σε σφαγή και πώληση των ζώων που εκτρέφουν.
Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση σε ό,τι αφορά το θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλονίκη βελτιώνεται, καθώς σύμφωνα με την κτηνίατρο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης Σοφία Παρασκευά, έχουν ήδη περάσει 70 μέρες χωρίς κανένα κρούσμα στο νομό. «Προς το παρόν έχουν “ανοίξει” οι σφαγές για το νομό αλλά παραμένουν “κλειστές” οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων από τη μία Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη, υπό το φόβο της μετάδοσης της ευλογιάς», αναφέρει.
Ωστόσο, στο ερώτημα αν το κρούσμα της ευλογιάς στην Πιερία μεταδόθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει καθώς «ο ιός μπορεί να μεταδόθηκε κατά τη μετακίνηση ατόμων, ζωοτροφών ή αυτοκινήτων».
«Για το θέμα θα πρέπει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Πιερίας να κάνουν μια σχετική έρευνα αλλά και οι κτηνοτρόφοι να πουν την αλήθεια. Οι ίδιοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα των απολυμάνσεων, να μην δέχονται κανέναν στις μονάδες τους και να διασφαλίσουν ότι όλα τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν γάλα και ζωοτροφές φέρουν φορητό απολυμαντήρα», προσθέτει.