Την εγκατάλειψη της θέσης «δεν συζητάμε για έξοδο από το ευρώ» και την υιοθέτηση μιας πιο ευρωσκεπτικιστικής προσέγγισης του…
Το σήμα για την αλλαγή το έδωσε πρώτος ο υπεύθυνος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης δηλώνοντας ότι το «πάση θυσία στο ευρώ» είναι λάθος και ότι οι θυσίες πρέπει να έχουν ένα όριο.
Η δήλωση Σκουρλέτη, που ήταν εν γνώση της ηγεσίας, επί της ουσίας μετέφερε όλο τον προβληματισμό των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στην Μεγαλόνησο και την εκτίμησή τους ότι ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης, με αιχμή του δόρατος την Γερμανία, είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα, αδιαφορώντας για τις τύχες ακόμη και ολόκληρων λαών.
Συνεπώς η διαπραγμάτευση μαζί τους δεν μπορεί να διεξαχθεί με κανόνες του Savoir Vivre. Από εδώ και στο εξής το επόμενο στοίχημα για την Κουμουνδούρου είναι να ανακαλύψει τις κόκκινες γραμμές. Το σημείο εκείνο δηλαδή που από εκεί και μετά η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν θα πρέπει να αποτελεί φετίχ.
Τα κάστανα απ’ τη φωτιά πάντως κλήθηκε για μια ακόμη φορά να βγάλει χθες ο Γ. Δραγασάκης. Ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του κόμματος και στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα, με συνέντευξή του στο μηνιαίο περιοδικό Unfollow, μιλά για κυβέρνηση κοινωνικής ανασυγκρότησης στην οποία θα πρωτοστατεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρώτο που θα κάνει είναι να σταματήσει τον κατήφορο και την κοινωνική καταστροφή.
Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε τα περί επαναδιαπραγμάτευσης αλλά όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα θυμίζοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει σε μονομερείς ενέργειες, εκτός κι αν προκληθεί.
Την ίδια βέβαια ώρα σκληραίνει τη στάση της και η μειοψηφία, η οποία λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, διαπιστώνει ότι η ηγεσία θέλοντας και μη θα υιοθετήσει πιο ριζοσπαστικές θέσεις και γι αυτό επιδιώκει πάση θυσία να κερδίσει χρόνο. Είτε με το αίτημα να καθυστερήσει το Συνέδριο, είτε να πάει σ΄ αυτό χωρίς την ιδρυτική διακήρυξη του περασμένου Δεκέμβρη.
Το μήνυμα όμως που εξέπεμψε η ηγεσία και ο Α. Τσίπρας δεν χωρά αμφισβήτηση. Η διακήρυξη του κόμματος όπως εγκρίθηκε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον περασμένο Δεκέμβρη είναι κεκτημένο του κόμματος και με αυτή θα πάμε στο ιδρυτικό συνέδριο, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν μπορούν σημεία της να τροποποιηθούν.
Με δεδομένη και τη σκλήρυνση της στάσης έναντι του ευρώ, τα στελέχη της μειοψηφίας δεν θα μπορούσαν αν περιμένουν κάτι παραπάνω.