Υπόθεση, βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία του Χόλυγουντ, έρχεται στην επιφάνεια και βυθίζει ακόμα περισσότερο…
στην απόγνωση τους συγγενείς των 239 επιβατών του Boeing 777 της Malaysia Airlines.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το «εξαφανισμένο» αεροσκάφος είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται στα χέρια αεροπειρατών, οι οποίοι να κατάφεραν να το προσγειώσουν σε κάποιο μικρό αεροδρόμιο, προκειμένου στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουν ως «πύραυλο Κρουζ». Απώτερος στόχος τους είναι να προκαλέσουν ένα «χτύπημα», που θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα χώρας στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ασίας.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μάικλ ΜακΚόλ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «δεν είναι σαφές εάν η μυστηριώδης εξαφάνιση του Boeing 777 συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια», ωστόσο θεωρεί ότι οι αμερικανικές αρχές «ανησυχούν για την πιθανότητα το αεροπλάνο να έχει προσγειωθεί κάπου για να παραμείνει κρυμμένο και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως όπλο καταστροφής».
«Το αεροπλάνο είναι πιθανόν ότι πήρε δύο κατευθύνσεις μετά την εξαφάνισή του, εκ των οποίων η μία είναι προς το Καζακστάν, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση θα είχε εντοπιστεί λογικά από τα ραντάρ» εξήγησε.
«Η άλλη υπόθεση είναι ότι προσγειώθηκε σε μία χώρα όπως η Ινδονησία και θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως πύραυλος Κρουζ, όπως έκαναν οι τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου» συμπλήρωσε.
«Ένα είναι σίγουρο: δεν επρόκειτο για ατύχημα. Πρόκειται για μία σκόπιμη ενέργεια και το θέμα είναι να μάθουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν» επεσήμανε επίσης.
Το μυστηριώδες μήνυμα
Εν τω μεταξύ την εκδοχή της αεροπειρατείας ενισχύει ένα νέο στοιχείο που ήρθε στην επιφάνεια.
Η πτήση ΜΗ370 ξεκίνησε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο στις 00.40 τοπική ώρα της 8ης Μαρτίου. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας λιγότερο από μία ώρα μετά (01.20 τη νύχτα).
Οι Αρχές εκτιμούν πως τα συστήματα επικοινωνίας απενεργοποιήθηκαν σκόπιμα λίγο πριν το αεροσκάφος φτάσει στην ανατολική ακτή της Μαλαισίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ, το τελευταίο μήνυμα που ακούγεται από τον πιλότο προς τον πύργο ελέγχου, αφού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ένα από τα δύο συστήματα επικοινωνίας είναι η φράση «εντάξει, καληνύχτα».
Το μυστήριο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που δορυφόρος κατάφερε να εντοπίσει σήμα του αεροσκάφους μέχρι τις 08.11 το πρωί (τοπική ώρα), περισσότερες από 7 ώρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους από το ραντάρ, παρ’ όλο που δεν ήταν σε θέση να δώσει την ακριβή τοποθεσία του.
Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους με κάποιον δορυφόρο ήταν σ’ ένα από τα ακόλουθα σημεία:
Έναν αεροδιάδρομο στα βόρεια που εκτείνεται από τα σύνορα του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν μέχρι τη βόρεια Ταϊλάνδη,
Έναν αεροδιάδρομο στα νότια που εκτείνεται από την Ινδονησία μέχρι τον Νότιο Ινδικό Ωκεανό.
Ο δεύτερος αεροδιάδρομος εξετάζεται πλέον από την Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Αμποτ.
Στο στόχαστρο των Αρχών οι δύο πιλότοι
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στα σπίτια των δύο πιλότων του αεροσκάφους της Malaysian Airlines, κάνοντας «φύλλο και φτερό» τη ζωή του 53χρονου Ζαχαρί Αχμάντ Σαχ και του 27χρονου συγκυβερνήτη, Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ, ενώ παράλληλα μελετούν και το ψυχολογικό τους προφίλ
Η αστυνομία εξετάζει έναν πολύπλοκο εξομοιωτή πτήσης που βρέθηκε στο σπίτι του 53χρονου πιλότου, ενώ σε συνέντευξη Τύπου η κυβέρνηση της Μαλαισίας είπε πως οι δύο πιλότοι δεν είχαν ζητήσει να πετάξουν μαζί. Ήδη πάντως πρόσωπα του περιβάλλοντος και συνάδελφοι των δύο ανδρών έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον επαγγελματισμό και την προσωπική ισορροπία ανάμεσα στον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη της πτήσης MH370.
Συνολικά 25 χώρες συμμετέχουν πλέον στις έρευνες για την πτήση MH370, που άλλαξε κατεύθυνση, μετά την απενεργοποίηση των συστημάτων επικοινωνίας και εξαφανίστηκε πριν από εννιά ημέρες.