Βελουτέ Σούπα Αρακά
Συστατικά
450 γρ κατεψυγμένος αρακάς
4 κουταλιές της σούπας | ελαιόλαδο
1 κ.σ. χοντροκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
1 σκελίδα σκόρδο ψιλικομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ γιαούρτι με λίγα λιπαρά (εγώ επέλεξα γιαούρτι αγελάδος 0%,θα πρότεινα και γιαούρτι καρύδας αν σας αρέσει)
700 ml ζωμού κότας ή 1 ζελέ έτοιμου ζωμού κότας ψυγείου, διαλυμένο σε νερό.
λίγο | αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 πρέζα ξερού δυόσμου (προαιρετικά)
Διαδικασία
Ζεσταίνετε τις κουταλιές ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τον αρακά, το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε αλατοπίπερο, το ζωμό ,χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει, για 20 περίπου λεπτά. Αφού βράσει, πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνει βελουτέ.Σε περίπτωση που δεν έχουμε ραβδομπλέντερ μπορούμε να τη βάλουμε σε δόσεις και να τη χτυπήσουμε σε ένα κανονικό μπλέντερ. Προσθέτουμε περίπου τα 150 γρ γιαουρτιού και ανακατεύουμε.
Η σούπα μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα! Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, αφού τη γαρνίρετε με το γιαούρτι που σας έχει μείνει, και προσθέτετε φρυγανισμένα ψωμάκια.
Bonus Recipe of the Day: Σπιτικά Φρυγανισμένα Ψωμάκια για να συνοδεύσετε την σούπα σας!
Κόβετε 6 φέτες ψωμιού σε κυβάκια.
Μέσα σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι (μισή κουταλιά της σούπας), και βούτυρο(30 γρ).
Όταν αρχίσουν να καίνε το βούτυρο και το λάδι, βάζετε μέσα στο τηγάνι τα κυβάκια ψωμιού και τα ανακατεύετε καλά ώστε να λαδώσουν όλα. Προσθέστε αλατάκι,πιπεράκι,ρίγανη και προαιρετικά λίγη σκόνη σκόρδου.
Ανακατεύετε τα ψωμάκια προσεκτικά έως ότου πάρουν υγρασία από το λάδι και το βούτυρο αλλά και ένα χρυσαφί χρώμα.
Όταν τα ψωμάκια πάρουν χρώμα, τα βγάζετε από το τηγάνι τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί, και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο για να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Μην ξεχνάτε μία στο τόσο να τα ανακατεύετε ώστε να “πάρουν” απ όλες τις πλευρές.
Ο Αρακάς: Με βασικό συστατικό της σούπας μας τον αρακά ,παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά από τα διατροφικά χαρακτηριστικά του και οφέλη αυτού προς τον άνθρωπο.
Ο αρακάς ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Είναι ιδιαίτερα νόστιμο, λόγω της γλυκιάς γεύσης του και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.Αποτελεί μια θαυμαστή τροφή για την υγεία μας και στην ξηρή τους μορφή αποτελούσαν τρόφιμο από τους αρχαίους χρόνους. Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.
Συγκεκριμένα μερικά από τα οφέλη του είναι
1. Βοηθά στην διαχείριση βάρους
Ο αρακάς είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αλλά έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Ένα φλιτζάνι αρακά έχει λιγότερες από 100 θερμίδες αλλά πολλές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
2. Προλαμβάνει τον καρκίνο του στομάχου
Ο αρακάς περιέχειν υψηλές ποσότητες μιας πολυφαινόλης που προστατεύει την υγεία. Μια μελέτη που έγινε στην Πόλη του Μεξικού, έδειξε ότι αρκούν μόνο 2 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα αυτού του φυτοθρεπτικού συστατικού, για να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου. Ένα φλιτζάνι αρακάς έχει τουλάχιστον 10.
3. Αντιγηραντικές ιδιότητες, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και υψηλή ενέργεια
Αυτά προέρχονται από τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών, όπως τα:
• φλαβινοειδή: κατεχίνη και επικατεχίνη
• καροτενοειδή: άλφα-καροτένιο και βήτα-καροτίνη
• φαινολικά οξέα: φερουλικό και καφεϊκό οξύ
• πολυφαινόλες
4. Πρόληψη των ρυτίδων, της νόσου του Alzheimer, της αρθρίτιδας, της βρογχίτιδας, της οστεοπόρωσης
Αυτά προέρχονται από την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του αρακά. Η υπερβολική φλεγμονή έχει επίσης συνδεθεί με τη • Αντιφλεγμονώδη φυτοθρεπτικά συστατικά που βρέθηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε μπιζέλια.
• Βιταμίνη C και βιταμίνη Ε και μια καλή ποσότητα του αντιοξειδωτικού ψευδαργύρου.
• Ωμέγα-3 λιπαρά, με τη μορφή του αλφα-λινολενικού οξέως (ALA).
5. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Η υψηλή περιεκτικότητα του αρακά σε ίνες και πρωτεΐνες, επιβραδύνει τη χώνεψη των σακχάρων. Αντιοξειδωτικά και αντι-φλεγμονώδη συστατικά, εμποδίζουν ή αντιστρέφουν την αντίσταση στην ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 2). Οι υδατάνθρακες στα μπιζέλια είναι φυσικά σάκχαρα και τα άμυλα χωρίς λευκή ζάχαρη ή χημικές ουσίες.
6. Πρόληψη των ασθενειών της καρδιάς
Οι πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στα μπιζέλια, υποστηρίζουν τα υγιή αιμοφόρα αγγεία. Ο σχηματισμός πλάκας κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργείται με το χρόνιο, υπερβολικά οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.
Οι σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β1 και Β2, Β3 και Β6, μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ενός παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις.