Τα τελευταία δύο χρόνια, σε όλα τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα, το όνομα που φιγουράρει πρώτο είναι αυτό της… άμεμπτης Deutsche Bank…
Λίγα 24ωρα μετά τη βαρύτατη «καμπάνα» της Κομισιόν για τη συμμετοχή της στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου της Ευρωζώνης Libor, η αστυνομία του Τόκιο πέρασε χειροπέδες σε υπάλληλο της Deutsche Securites, θυγατρικής της DB για δωροδοκία. Σύμφωνα με τις ιαπωνικές Αρχές, ένας πρώην μάνατζερ της Mitsui, ο οποίος είχε υπό την ευθύνη του το συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων, φέρεται να δωροδοκήθηκε από τον Σιγκερού Ετσίγκο της DB, με τη μορφή εξόδων ψυχαγωγίας, δείπνων και ταξιδιών συνολικής αξίας 900.000 γεν. Σε αντάλλαγμα η εταιρεία τοποθέτησε 1 δισ. γεν σε επενδυτικά προϊόντα
Η Deutsche Bank εξέφρασε για άλλη μια φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τη λύπη της για την εμπλοκή του ονόματός της σε σκάνδαλο και πρόσθεσε ότι εργάζεται «προς την κατεύθυνση της εφαρμογής όλων των απαραίτητων βημάτων προκειμένου να βελτιώσουμε τον εσωτερικό μας έλεγχο».
Οι ιαπωνικές Αρχές ζήτησαν από την Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών την επιβολή προστίμου στην Deutsche Bank για υπερβολικές δαπάνες ψυχαγωγίας σε πελάτες από συνταξιοδοτικά ταμεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το τμήμα της Deutsche Bank που ασχολείται με τις πωλήσεις προϊόντων σε συνταξιοδοτικά ταμεία και αποτελείται από 4-5 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του συλληφθέντα, ξόδεψε περισσότερα από 6 εκατ. γεν στην ψυχαγωγία στελεχών τριών συνταξιοδοτικών ταμείων.
725 εκατ. ευρώ
Επιπλέον, το πρόστιμο – μαμούθ των 725 εκατομμυρίων ευρώ που καλείται να πληρώσει το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας για το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του Libor δεν είναι η τελευταία πράξη του «δράματος».
Η γερμανική ρυθμιστική Αρχή Bafin, που εποπτεύει τις τράπεζες, ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει την έρευνά της στο συγκεκριμένο ζήτημα για να διαπιστώσει εάν οι διευθύνοντες σύμβουλοί της γνώριζαν τη δράση των υφισταμένων τους.
Η Bafin έχει ζητήσει να ανοίξει εκ νέου μια υπόθεση που είχε παγώσει και αφορούσε την απόλυση τεσσάρων εργαζομένων, τους οποίους η τράπεζα είχε κατηγορήσει ότι έδιναν στοιχεία σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τον καθορισμό των επιτοκίων, με την ελπίδα ότι θα προκύψουν νέες πληροφορίες που ενδεχομένως θα οδηγούν στην κορυφή της ιεραρχίας.
Οι συμπρόεδροι Γιούργκεν Φιτς και Αντσου Γιάιν, που διαδέχτηκαν τον Γιόζεφ Ακερμαν στο τιμόνι της Deutsche Bank το 2012, είχαν προσπαθήσει να αλλάξουν τη δημόσια εικόνα της τράπεζας και να επιβάλουν έναν νέο κώδικα ηθικής μεταξύ των εργαζομένων.
Ωστόσο το νέο ξεκίνημα δεν ήταν εφικτό. Αφενός το κληροδότημα του Ακερμαν ήταν βαρύ: οι διάδοχοί του έπρεπε να διαχειριστούν την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων -από παρακινδυνευμένες επενδύσεις και «μαγείρεμα» των ισολογισμών μέχρι τη φοροδιαφυγή και παράνομες μπίζνες- που ξεκίνησαν την περίοδο της παντοκρατορίας του.
Επιπλέον, έπρεπε να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την Καγκελαρία, που είχαν πληγεί βαρύτατα όταν ο Ακερμαν υποστήριξε ότι διέσωσε την τράπεζα από την οικονομική κρίση χωρίς κρατική ενίσχυση.
Μισές αλήθειες
Αυτό ισχύει μόνο εν μέρει. Μπορεί η τράπεζα να μην πήρε γερμανικά κονδύλια, αλλά πήρε αμερικανικά στο πλαίσιο της διάσωσης της αμερικανικής AIG, και δη 8,5 δισ. δολάρια.
Αφετέρου και οι ίδιοι ήταν επί σειρά ετών υψηλόβαθμα στελέχη στην εταιρεία και άρα έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για όσα συνέβαιναν. Πέραν τούτου, και οι ίδιοι έχουν εμπλακεί σε ορισμένα σκάνδαλα. Είναι ενδεικτικό ότι ο εισαγγελέας του Μονάχου κατονόμασε τον Φίτσεν ως ύποπτο στην έρευνα για υποβολή παραπλανητικών στοιχείων σχετικά με την υπόθεση για την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του μεγιστάνα του Τύπου, Λέο Κιρχ.
Ο εκλιπών, πλέον, Κιρχ είχε υποστηρίξει πως το 2002 ο τότε CEO της Deutsche Bank, Ρολφ Μπρόιερ, είχε οδηγήσει στην κατάρρευση του ομίλου του, όταν αμφισβήτησε την πιστοληπτική του ικανότητα σε τηλεοπτική συνέντευξη. Η γερμανική τράπεζα και τα στελέχη της αρνήθηκαν τις κατηγορίες, όμως οι κληρονόμοι του Κιρχ κατέθεσαν αγωγή κατά της γερμανικής τράπεζας.
Η προκαταρκτική έρευνα αφορά τον Φίτσεν, ωστόσο, όπως είπε εκπρόσωπος της εισαγγελίας «αν αυτό οδηγήσει σε απαγγελία κατηγοριών και την έναρξη δίκης, τότε στο σκαμνί του κατηγορουμένου θα καθίσει και η Deutsche Bank».
Εχει βάλει στην «άκρη» 4 δισ. ευρώ για πρόστιμα
Η φήμη της μεγάλης γερμανικής τράπεζας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από όλα τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται, κι ας επιμένουν οι επικεφαλής της ότι πρόκειται για αμαρτίες του παρελθόντος. Το κόστος, όμως, των προστίμων αναμένεται να είναι ακόμη πιο οδυνηρό για την τράπεζα από το πλήγμα στο κύρος της. Είναι γνωστό ότι η Deutsche Bank έχει βάλει στην «άκρη» 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθεί στα διάφορα πρόστιμα που της επιβάλλονται για τις «σκοτεινές» της συναλλαγές. Ωστόσο, όπως εκτίμησε ο Γεργκ Ασμουσεν της EKT, τα χρήματα αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά. Η δίνη των σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η γερμανική τράπεζα δεν έχει τέλος. Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν όλους όσοι θεωρούν ότι μπορεί να ήταν υπεύθυνοι ή να επωφελήθηκαν από τη φούσκα στεγαστικών δανείων που οδήγησε στην οικονομική κρίση και η Deutsche Bank είναι ένα από τα μεγάλα ιδρύματα που έχουν μπει στο στόχαστρό τους.
Η JP Morgan που κρίθηκε ένοχη πρέπει να πληρώσει 13 δισ. δολάρια. Ακόμη, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», οι ελεγκτικές αρχές ξεκίνησαν να ξετυλίγουν ένα άλλο κουβάρι σκανδάλων, το οποίο αφορά την αγορά συναλλάγματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν επιβεβαιωθεί ότι υπήρχε συνεργασία των τραπεζών και σε αυτό το σύστημα καθορισμού της τιμής συναλλάγματος, το σκάνδαλο Libor θα μοιάζει με… πταίσμα. Κι αυτό γιατί το συνάλλαγμα δεν επηρεάζει μόνο τις τραπεζικές συναλλαγές αλλά και τις επιχειρήσεις, ακόμη και ιδιώτες παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ερευνά κατά πόσο οι τράπεζες -και πρωτίστως το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας- επηρέασαν την πορεία της τιμής του χρυσού.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γιούργκεν Φίτσεν ένιωσε… προσβεβλημένος όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως «οι τράπεζες είναι εξαιρετικά δημιουργικές στο να εφευρίσκουν τρόπους για να παρακάμψουν τους κανονισμούς». «Δεν μπορεί να λέει κανείς ότι οι τράπεζες παραβιάζουν ακόμη τους κανόνες» δήλωσε εξοργισμένος ο διευθύνων σύμβουλος της DB και μάλιστα είπε ότι όλοι πρέπει να έχουν ένα μέτρο, ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών. «Οταν κάποιος σχολιάζει τέτοια πράγματα με τόσο λαϊκίστικο τρόπο, αυτό είναι τουλάχιστον ανεύθυνο» είπε ο Φίτσεν.
Use Facebook to Comment on this Post