Eλβετικό φράγκο: Διατεθειμένες για ρύθμιση οι τράπεζες

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί σε χιλιάδες δανειολήπτες ότι θα δικαιώνονταν στα δικαστήρια δεν σημαίνει ότι οι οφειλέτες αυτοί χάνουν κάθε ελπίδα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι τράπεζες, που δείχνουν διατεθειμένες να ρυθμίσουν αυτές τις οφειλές και να δώσουν γενναία «κουρέματα» σε όσους επιδιώξουν τη συνεργασία με την τράπεζα. Οπως επισημαίνουν στην «Κ» αρμόδιες τραπεζικές πηγές, η μη δικαίωση από τα δικαστήρια δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα διεκδικήσουν το σύνολο της οφειλής όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα με βάση την τρέχουσα ισοτιμία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί δανειολήπτες, ανάλογα με την ισοτιμία που ίσχυε την περίοδο που συνήψαν τη σύμβαση με την τράπεζα, βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα με την αύξηση του υπολοίπου της οφειλής τους σε ευρώ, ακόμη και αν μέχρι τώρα πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους. Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που, θεωρώντας ότι οι συμβάσεις αυτές θα κρίνονταν καταχρηστικές, έχουν εγκαταλείψει την αποπληρωμή του δανείου τους, με συνέπεια το υπόλοιπο της οφειλής να έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Η συντριπτική πλειονότητα πάντως ανήκει στην κατηγορία που, ενώ πληρώνει ανελλιπώς τη δόση του δανείου τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνει ότι το υπόλοιπο της οφειλής έχει μειωθεί ελάχιστα. Τα κόκκινα ελβετικά δάνεια αντιπροσωπεύουν σήμερα το 35% των δανείων που χορηγήθηκαν σε ξένο νόμισμα, δηλαδή είναι περί τα 2 δισ. ευρώ στο σύνολο των 7 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ρύθμιση αυτών των οφειλών.

Η λύση που προτείνουν είναι η ρύθμιση της οφειλής με βάση τον γενικό κανόνα που αποφασίζουν για όλα τα «κουρέματα» στεγαστικών δανείων, δηλαδή το υπόλοιπο της οφειλής σε σχέση με την αξία του δανείου. Ετσι, για τις περιπτώσεις που το υπόλοιπο της οφειλής υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, θα προτείνουν το «κούρεμα» αυτής της διαφοράς και θα ρυθμίζουν το υπόλοιπο του δανείου. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της οφειλής και εκτιμάται ότι σημαντικός αριθμός δανειοληπτών θα επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα, κάτι που απέφευγε μέχρι σήμερα προσδοκώντας σε ευνοϊκότερη ρύθμιση από τα δικαστήρια.

Να σημειωθεί επίσης ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό νόμισμα έχει καταφύγει στον νόμο Κατσέλη. Οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει ωστόσο μέχρι σήμερα από τα ειρηνοδικεία δεν έχουν αμφισβητήσει τη βάση υπολογισμού του υπολοίπου της οφειλής που είναι η τρέχουσα ισοτιμία ευρώ και ελβετικού φράγκου. Στον βαθμό που η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά κάθε παράθυρο και δεν αφήνει περιθώριο επανεξέτασης του θέματος ούτε στο επίπεδο της συλλογικής αγωγής που εκκρεμεί, οι δανειολήπτες αυτοί δεν έχουν άλλη επιλογή πλην της συνεργασίας με την τράπεζα για εξεύρεση λύσης.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *