Εξωτερικά, το δωμάτιο 3420 στην πανεπιστημιούπολη του UCLA, μοιάζει με ένα αλλόκοτο δωμάτιο. Στο χώρο δεσπόζουν μια τεράστια παλαιακή γραφομηχανή, ένα ντουλάπι…
Στις 29 Οκτωβρίου του 1969 ο Λέοναρτν Κλέινροκ και η ομάδα του έστειλαν από το UCLA ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, μέσω αυτού που σήμερα ονομάζουμε Διαδίκτυο. Βέβαια, λίγο αργότερα αντελήφθησαν ότι από το μήνυμα που είχαν συντάξει, στον προορισμό του έφθασαν μόνο… δύο γράμματα. Εμελλε, φαίνεται, η τεράστια αυτή επιτυχία να συνδεθεί με μια αποτυχία.
Οπως και να έχει βέβαια και παρά την αποτυχία αυτή, το Διαδίκτυο, είχε μόλις γεννηθεί. Τι είχε γίνει όμως; Το πρώτο μήνυμα περιείχε τη λέξη «Συνδεθείτε» (Log In), ωστόσο οι άνθρωποι που παρέλαβαν το μήνυμα στο Στάνφορντ μπόρεσαν να διαβάσουν μόνο δύο γράμματα: Το «L» και το «Ο». Το σύστημα στην πρώτη προσπάθεια αποστολής Διαδικτυακού μηνύματος, είχε καταρρεύσει. Η ομάδα του Κλέινροκ χρειάστηκε μία ώρα περίπου για να βρει τι είχε πάει στραβά, να διορθώσει το πρόβλημα και να στείλει το μήνυμα με ολόκληρο το περιεχόμενο.
Η πρώτη μόνιμη ηλεκτρονική σύνδεση μεταξύ δύο υπολογιστών (ο ένας βρισκόταν στο UCLA και ο άλλος στο Στάνφορντ) έγινε, ένα μήνα αργότερα από την αποστολή αυτού του μηνύματος στις 21 Νοεμβρίου του 1969. Μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου τέσσερις υπολογιστές στον κόσμο είχε καταστεί δυνατό να συνδεθούν μεταξύ τους, καθώς στο δίκτυο των υπολογιστών των δύο πανεπιστημίων είχαν μπει ακόμη δύο, ένας από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ένας από αυτό της Σάντα Μπάρμπαρα. Μέχρι το 1975 είχαν συνδεθεί σε δίκτυο 57 υπολογιστές και μέχρι το 1981 213.
Το ανακαινισμένο δωμάτιο από το οποίο «έφυγε» το πρώτο Διαδικτυακό μήνυμα, άνοιξε τις πύλες του το 2011 αφού αναστηλώθηκε από την ομάδα που το είχε πρωτοχρησιμοποιήσει και τώρα ανοίγει ξανά τις πύλες του στους φωτογράφους…
www.iefimerida.gr
Use Facebook to Comment on this Post