Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί στην Μαγνησία η παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου ή άλλων νοσημάτων σχετιζομένων με κουνούπια είναι βέβαιο ότι υπάρχει…
Ήδη οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων έχουν ξεκινήσει εγκαίρως και από μηνών, πολύ νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά, την αντιμετώπιση του προβλήματος και για το 2013, με επικαιροποίηση της εφαρμογής προγράμματος κουνουποκτονίας σε όλο τον Νομό για το 2013 και με επικέντρωση και στόχευση στις περισσότερο προβληματικές περιοχές, όπου επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για υπερανάπτυξη πληθυσμών κουνουπιών. Άμεση πρόταξη των ενεργειών που ξεκίνησαν σήμερα 15.4.2013 έχουν οι παρακάρλιοι οικισμοί και οι Δήμοι Βόλου και Σκιάθου, ενώ εφαρμογές θα γίνουν και σε όλους τους Δήμους, όπου έχει τεκμηριωθεί πρόβλημα όχλησης . Η εξειδικευμένη ανάδοχος εταιρεία μετά από την απαραίτητη μελέτη ξεκινά τις εφαρμογές σε όλο τον Νομό , σε απευθείας επικοινωνία και συνεργασία με τους Δήμους.. Οι Δήμοι θα πρέπει να φροντίσουν για αποψίλωση επικινδύνων εστιών και με εξάλειψη και αποστράγγιση των στάσιμων νερών στις περιοχές ευθύνης των.
Είναι βέβαιο ότι εκτός από τα μέτρα της Πολιτείας και της Κοινότητας – Δήμου απαραίτητη είναι και η ενεργητική συμμετοχή και δράσεις της οικογένειας και των πολιτών / ατόμων στην προστασία από τα κουνούπια.
Αυτονόητο είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναφέρουν στον Δήμο εστίες που απασχολούν την γειτονιά από αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών. Παράλληλα όμως θα πρέπει να φροντίζουν συνεχώς να μη δημιουργούν περιβαλλοντικές συνθήκες ανάπτυξης πληθυσμών κουνουπιών. Οι εφαρμογές κουνουποκτονίας είναι φανερό ότι δεν μπορούν να γίνουν σε όλη την έκταση του νομού και επιπλέον δεν στερούνται συνεπειών από αλόγιστη χρήση χημικών και φαρμάκων.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων στην προσπάθεια για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση υπενθυμίζει στους πολίτες και στους φορείς τα μέτρα που συντελούν στην προστασία από τα κουνούπια, έτσι όπως έχουν προσδιορισθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ. – www.keelpno.gr
• Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
• Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
• Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
• Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπιαΠοιά νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν με τσιμπήματα κουνουπιών;
Αρκετά νοσήματα από ιούς και παράσιτα όπως είναι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός, ο πυρετός Chikungunya, η ελονοσία κλπ.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;
• Χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα δηλαδή ρούχα, που καλύπτουν τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
• Χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, που περιέχουν τις παρακάτω δραστικές ουσίες:
• DEET (Λ.-διεθυλοτολουαμίδη)
• Πικαριδίνη (picaridin) ή ικαριδίνη (icaridin)
• Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου
• IR3535
Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 20-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά.
Προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
Τι θα πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση των εντομοαπωθητικών;
• Δεν τα χρησιμοποιούμε επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, αμυχές (κοψίματα) και τραύματα. Δεν τα βάζουμε στα μάτια και το στόμα. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικά. Όταν πρέπει να γίνει χρήση σε παιδιά, το επαλείφουμε στα χέρια μας και μετά τους το απλώνουμε, όπου χρειάζεται. Επίσης δε βάζουμε εντομοαπωθητικά στα χέρια των παιδιών.
• Απλώνουμε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται για να επαλειφθεί το ακάλυπτο δέρμα (ή και τα ρούχα. Να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα.
Δε χρειάζεται εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.
• Τα εντομοαπωθητικά τα χρησιμοποιούμε έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέψουμε μέσα στο σπίτι, επιβάλλεται πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό.
• Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά.
• Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
• Εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών, ενώ όσα περιέχουν αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.
• Αν μετά από την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός, σταματάμε τη χρήση, ενημερώνουμε το γιατρό μας και του προσκομίζουμε το εντομοαπωθητικό που χρησιμοποιήσαμε.
• Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.
Όταν στην περιοχή μας υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά;
Ναι, γιατί τα προγράμματα αυτά δε μηδενίζουν τον κίνδυνο και η ατομική προστασία είναι σημαντική.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;
• Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού). Προσοχή απαιτείται στον περιοδικό έλεγχο και τη συντήρησή τους.
• Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη). Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
• Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ