xOrisOria News

Συνεδριάζει το Ecofin – «πολύ ικανοποιημένος» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας

Την ικανοποίησή του σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε χθες για την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα, προσερχόμενος…

στη δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του άτυπου Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Ecofin, Γιάννης Στουρνάρας.

Ερωτηθείς πάντως για την εκταμίευση των δόσεων 8,3 δις ευρώ που ενέκρινε πολιτικά το Eurogroup της Τρίτης ο Γιάννης Στουρνάρας διευκρίνισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση από επτά κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

«Σήμερα θα συζητήσουμε δύο βασικά θέματα: πρώτον τη μεταρρύθμιση για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και δεύτερον την Τραπεζική Ένωση, δηλαδή τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και τη Διακυβερνητική Συμφωνία (IGA).

» Οσον αφορά την Ελλάδα είμαι πολύ ικανοποιημένος. Επτά χώρες πρέπει τώρα να απευθυνθούν για τις σχετικές σημαντικές αποφάσεις στα Κοινοβούλιά τους. Το Eurogroup έδωσε ήδη την έγκρισή του για να προχωρήσουν όλες αυτές οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, προκειμένου να καταβληθούν οι επόμενες δόσεις.

» Γενικά, είμαι ικανοποιημένος. Είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την οικονομική κατάσταση και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs). Ήταν ένα πολύ πλούσιο ECOFIN και Eurogroup» σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Διαβάστε εδώ τη δήλωση του προεδρεύοντος του Ecofin, υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

Τα μεγάλα κέρδη για την ελληνική πλευρά από τις εργασίες των συμβουλίων της Αθήνας ήταν:

Πρώτο, η έγκριση της δόσης, δεύτερο, η δήλωση ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες και τρίτον – και ίσως σημαντικότερο – η αλλαγή ρητορικής των ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο επίτροπος Ολι Ρεν που υποστηρίζουν πλέον με δηλώσεις τους την «άμεση» επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα να μην χρειαστεί ένα τρίτο μνημόνιο.

Με θερμά λόγια αλλά και πίεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων συνόδευσαν την πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων 8,3 δισ. ευρώ οι κορυφαίοι παράγοντες του άτυπου Eurogroup το οποίο συνεδρίασε στο Ζάππειο Μέγαρο το πρωί της Τρίτης.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη συνιστά η διαβεβαίωση που περιλαμβάνεται στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έχει καλυφθεί για τους επόμενους 12 μήνες.

Η αναφορά αυτή στο επίσημο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να εκταμιεύσει τις δικές του δόσεις (περίπου 3,4 δισ. ευρώ) μέσα στον Απρίλιο. Παράλληλα προσφέρει στους ευρωπαίους εταίρους το περιθώριο να συζητήσουν με άνεση χρόνου με την Ελλάδα το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους από τον Ιούνιο και μετά..

«Είμαστε ευχαριστημένοι με την τέταρτη αξιολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προωθήσει σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων, που θα τονώσουν την αγορά εργασίας, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ .

tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post