Χαλκιδική
Αποφασισμένη να μείνει στην Ελλάδα δηλώνει η εταιρεία Eldorado Gold, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τις επενδύσεις ύψους…
Τα παραπάνω διευκρίνισε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Eldorado Hellas, Εντουάρντο Μούρα, σε συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη, αποδίδοντας σε παρανόηση, από πλευράς δημοσιογράφων, τα πρόσφατα σενάρια περί αποχώρησης της εταιρείας από την Ελλάδα.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εταιρεία […] σκέφτεται να φύγει» ξεκαθάρισε. Πρόσθεσε ότι η Eldorado τριπλασίασε σε έναν χρόνο τον αριθμό των εργαζομένων, ενώ σε πλήρη παραγωγική φάση θα πραγματοποιεί εξαγωγές ύψους 1 δισ. δολ. ετησίως από την Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι η εταιρεία έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή 50 εκατ. ευρώ για τη διασφάλιση περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων, ενώ συμπλήρωσε η επένδυση αυξάνει τη ρευστότητα στη Β.Ελλάδα κατά 800.000 ευρώ ημερησίως.
Αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις σημαντικού αριθμού κατοίκων απέναντι στην επένδυση, ο κ. Μούρα επισήμανε ότι η εταιρεία «έχει πολλούς λόγους να πιστεύει ότι διαθέτει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κατοίκων δήμου Αριστοτέλη», αλλά ταυτόχρονα έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι μια «ηχηρή μειοψηφία» κατοίκων είναι κατά της επένδυσης.
«Είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε ορθολογικό διάλογο, προκειμένου […]να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και όσων αντιδρούν» είπε. Πρόσθεσε ότι η Eldorado δεν πρόσκειται σε καμία πολιτική παράταξη και το μόνο της «κόμμα» είναι αυτό της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Αυξήσεις μισθών
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Πέτρος Στρατουδάκης, ανακοίνωσε ότι σύντομα «η εταιρεία θα γίνει η πρώτη στην Ελλάδα [μετά την κρίση] που θα υπογράψει αυξητική εργοστασιακή σύμβαση». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το θέμα της διαχείρισης της επένδυσης θα λυθεί με διαπολιτική σφραγίδα, ενώ ισχυρίστηκε ότι «η πολεμική ατμόσφαιρα στην Χαλκιδική είναι στην πραγματικότητα έκφραση ενός συστήματος που θέλει να επιβληθεί και δημιουργήθηκε αυτοφυώς από μια ομάδα ανθρώπων από όλες τις παρατάξεις».
Πρόσθεσε ότι η μόνη έγνοια της εταιρείας είναι η αντιπαράθεση για την επένδυση να μη μεταφερθεί σε κοινωνικό επίπεδο και είπε χαρακτηριστικά: «Όσα κυάνια ή αρσενικά κι αν αφήναμε στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πέντε-δέκα χρόνια θα περνούσαν, ενώ το δηλητήριο στην κοινωνία δεν θα περάσει ποτέ. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε [να μη γίνει]».
Διευκρίνισε, τέλος, ότι η υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα στο μεταλλείο Στρατωνίου έχει χρόνο ζωής 1,5-2 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται συνέχιση ερευνών στο μεταλλευτικό τοπίο.
Ερωτηθείς για το μεταλλείο στη Θράκη, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, γενικός διευθυντής των Χρυσωρυχείων Θράκης, απάντησε:«Το θέμα της μελέτης για το Πέραμα τεχνικά έχει λήξει. Πιστεύω ότι σε έναν-δύο μήνες θα έχουμε το τελικό ΟΚ».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Καθ’ όλη την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έξω από το ξενοδοχείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Χαλκιδικής, που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά της επένδυσης, καταγγέλλοντας σοβαρές επιπτώσεις σε φυσικό περιβάλλον και δημόσια υγεία.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκε από το Συντονιστικό των Φορέων Σταγείρων – Ακάνθου, έγινε υπό αισθητή παρουσία αστυνομικής δύναμης.