Το Euro Working Group που συνεδρίασε χθες στη Ρώμη, με τη συμμετοχή της τρόικας και από ελληνικής πλευράς του προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγου, άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ, απόφαση που θα ληφθεί χωρίς δυσκολία στο Eurogroup της 20ής Ιουνίου…
Η τρόικα επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα και αύριο, Σάββατο, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα. Αυτό που έχει πλέον ενδιαφέρον από τη διαπραγμάτευση που θα γίνει είναι η συναίνεση της τρόικας στο ελληνικό αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, πιλοτικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα και πάντως από τον Ιούλιο, ώστε να προλάβουν το δίμηνο αιχμής της τουριστικής περιόδου.
Στο Euro Working Group οι εκπρόσωποι των δανειστών έκαναν αναφορά και στην πρόοδο του μνημονίου και έλαβαν «εντολές», οι οποίες αναμένεται να αποκαλυφθούν αύριο. Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντηση της τρόικας είχε αναβληθεί, καθώς αναχώρησαν μία ημέρα νωρίτερα από την Αθήνα φοβούμενοι τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Στην νέα συνάντηση το κλίμα θα βαραίνει η σκιά του λουκέτου στην ΕΡΤ. «Πρέπει πάση θυσία πλέον να υπάρξει θετική εξέλιξη στον ΦΠΑ» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, δηλώνοντας ωστόσο συγκρατημένα αισιόδοξος.
«Τα οικονομικά στοιχεία δεν ευνοούν την Ελλάδα, τα έσοδα έχουν απόκλιση, αν δοθεί περιθώριο, είναι προτιμότερο λένε οι δανειστές να πάει σε ανέργους και δεν βοηθούν καθόλου οι εκπρόσωποι του κλάδου όταν δηλώνουν πως δεν θα ρίξουν τις τιμές» αναφέρει η ίδια πηγή. Ωστόσο, εξηγεί ότι πλέον υπάρχει και ο παράγοντας πολιτικής σταθερότητας…
«Μένει να φανεί αν οι δανειστές θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση» αναφέρει, ώστε να εξαγγελθεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% με στόχο την εφαρμογή από τον Ιούλιο. «Άλλωστε, η εφαρμογή θα είναι πιλοτική, για έξι μήνες, μετά βλέπουμε» προσθέτει.
Τα νέα για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής πλέον ωθούν τις συζητήσεις στην επόμενη ημέρα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ να έχει ήδη αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου γύρου συγχωνεύσεων συστημικών τραπεζών, ενώ σε εξέλιξη είναι ο αγώνας των «μικρών» αλλά και το πωλητήριο σε ΤΤ.
Άλλα μέτωπα είναι η υστέρηση εσόδων και οι αστοχίες που βλέπει η τρόικα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, η εποπτεία δαπανών, το άνοιγμα επαγγελμάτων και, βέβαια, το θέμα του Δημοσίου που βρίσκεται στο επίκεντρο και σε πλήρη εξέλιξη με τους στόχους 2.000 απολύσεων και 12.500 διαθεσιμοτήτων έως το τέλος του μήνα να προκαλούν «πυρετό» στην κυβέρνηση αλλά και στους εργαζομένους.
Με πληροφορίες από capital και Κέρδος