Το deal Εθνικής Eurobank έχει μπει, όπως φαίνεται, στο στόχαστρο της τρόικας, καθώς ισορροπίες και πολιτικές ανατρέπονται. Η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί και τη ρήξη στους
κόλπους της τρόικας καθώς το ΔΝΤ και η ΕΚΤ είναι οι σκεπτικιστές ενώ η Κομισιόν έχει τεθεί αναφανδόν υπέρ της συγχώνευσης. Αν και η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες διαρρέουν ότι βασικός λόγος της αντίθεσης της τρόικας είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες και το μέγεθος της τράπεζας στην πραγματικότητα πρόκειται για τη μισή αλήθεια. Όπως αποκαλύψει το Sofokleousin.gr η Deutsch Bank έχει εκφράσει ενδιαφέρον και έχει προετοιμαστεί για να συμμετάσχει στο νέο σχήμα, προοπτική η οποία ενοχλεί τόσο το ΔΝΤ όσο και την ΕΚΤ.
Παράλληλα η προοπτική εισόδου της Deutsche Bank στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα ανατρέπει τις ισορροπίες μεταξύ των τραπεζιτών στην ελληνική αγορά, με δεδηλωμενη τη δυσφορία της διοικησης της Alpha Bank και την υποβόσκουσα δυσαρέσκεια της Τρ. Πειραιώς.
Το deal Εθνικής-Eurobank, σύμφωνα με το ΔΝΤ, όπως υλοποιείται θα προκαλέσει προβλήματα στην εγχώρια αγορά, υπερσυγκέντρωση χαρτοφυλακίων και να περιορίσει αισθητά τη δυνατότητα διαχείρησης ρίσκου τόσο από την πλευρά της τράπεζας όσο και για τις επιχειρήσεις-πελάτες.
Οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν λόγω των αυξημένων επισφαλειών, αλλά κυρίως ότι το συνολικό ενεργητικό της ενιαίας τράπεζας θα προσεγγίσει τα 170 δισ. ευρώ -σχεδόν όσο ολόκληρο το ΑΕΠ της Ελλάδας- είναι οι βασικοί λόγοι που επικαλείται η τρόικα για να στηρίξει την αντίδρασή της στη συμφωνία.
Η προοπτική της πλήρους απορρόφησης της Eurobank οδηγει σε συρρίκνωση του κλάδου, πέραν των προβλέψεων, ιδιαίτερα μετά την απορρόφηση και των κυπριακών τραπεζών από την Τρ. Πειραιώς.
Κύκλοι της αγοράς και παράγοντες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφερόμενοι στις αντιρρήσεις αυτές της τρόικας κάνουν λόγο ακόμη και για κρυφή ατζέντα προκειμένου να πωληθεί η Εθνική Τράπεζα έναντι πινακίου φακής μόλις παρέλθει η τριετία κατά την οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει τις μετοχές της.
Αντ’ αυτού, το σχέδιο των δανειστών είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν ο δύο τράπεζες χωριστά, με ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να είναι πιο εύκολη η πώλησή τους.
Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει σε όλους τους τόνους την επιθυμία του να προχωρήσει το deal, τονίζοντας ότι αν προκύψει πισωγύρισμα ο αντίκτυπος σε ολόκληρη την οικονομία θα είναι ιδιαίτερα αρνητικός, ειδικά μετά τα γεγονότα της Κύπρου.
http://www.sofokleousin.gr