Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για την Κύπρο, καθώς μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, συνέρχεται εκτάκτως το απόγευμα το Εurogroup με στόχο να υπάρξει κατάληξη επί του κυπριακού μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.
Της σύγκλησης του Εurogroup προηγήθηκαν χθες ολοήμερες μαραθώνιες επαφές του προέδρου Αναστασιάδη με κορυφαίους Eυρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.
Στο Εurogroup θα συμμετέχει και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η παρουσία της οποίας ερμηνεύεται ως βοηθητική προς την κατάληξη συμφωνίας, όπως και η παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συνόδου αναμένεται να βρίσκονται συνολικά 23 σενάρια προς επεξεργασία.
Το ΡΙΚ μετέδωσε από τις Βρυξέλες ότι κομβικής σημασίας για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων θεωρούνται οι συναντήσεις ελλαδικών και κυπριακών τεχνικών επιτροπών, που επεξεργάζονται λύσεις για το θέμα των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών
Εξίσου καθοριστικά για τη συνομολόγηση του μνημονίου θεωρούνται και τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει στη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, η μείωση του επιτοκίου από το 4,5% που είναι σήμερα και η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου.
Το Εurogroup ενδέχεται να συγκληθεί και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε, επαφές και επισήμανε ότι με την αξιοπιστία του και τις πολιτικές συμμαχίες έχει κερδίσει πολλά σε αυτή τη διαπραγμάτευση.
«Ο κυπριακός λαός» υποστήριξε «πρέπει να είναι σίγουρος ότι για 14 μέρες έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί από την καλύτερη δυνατή θέση».
Σημείωσε ότι την πιο σκληρή στάση διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η κατάσταση εντός των ημερών θα πρέπει να έχει κατάληξη γιατί, όπως επισήμανε, δεν μπορεί η οικονομία να αφεθεί στην αβεβαιότητα.