To κρίσιμο Eurogroup που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, με αποκλειστικό θέμα την…
Αξιόπιστες ευρωπαϊκές πηγές εξέφραζαν αισιοδοξία -αλλά όχι βεβαιότητα- ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα τελεσφορήσουν σήμερα το βράδυ. Έμπειρος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση «μία από τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων χρόνων για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» και προέβλεψε ότι η νύχτα θα είναι μακρά.
Η αβεβαιότητα για το αν θα επιτευχθεί λύση σήμερα το βράδυ διαφαίνεται και από τις αντικρουόμενες δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών κατά την είσοδό τους στο κτίριο Justus Lipsius των Βρυξελλών. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι «δεν θέλουμε πρόχειρη λύση, αλλά μία λύση βιώσιμη που θα διαρκέσει». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο Κυπριακό πρόγραμμα με κεφάλαια, λόγω των αμφιβολιών που εκφράζονται για τις προβολές βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους του νησιού. Ωστόσο, η υπουργός οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε κατά την άφιξή της στο Eurogroup ότι προϋπόθεση για να συμμετάσχει η χώρα της στη χρηματοδότηση της Κύπρου είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ, διάρκειας 45 λεπτών, «σε καλό κλίμα», όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές της Λευκωσίας. Στη συνάντηση παρίσταντο ο υπουργός οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, καθώς και η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε ότι οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης είναι πολύ σκληρές και δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Πολύ πιο αισιόδοξοι ότι «θα εξεταστούν οι διαθέσιμες λύσεις και θα επιτευχθεί συμφωνία» εμφανίστηκαν ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί και η Αυστριακή ομόλογός του, Μαρία Φέκτερ. Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης εξέφρασε
Ομοίως, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Νταϊσελμπλουμ υπογράμμισε προσερχόμενος στο Eurogroup πως «θα κάνουμε αποτίμηση της κατάστασης στην Κύπρο, θα ακούσουμε την αξιολόγηση της Τρόϊκα και στη συνέχεια θα συζητήσουμε προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία και θα δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε. Δεν είμαστε ευτυχείς που η Κύπρος χρειάζεται βοήθεια, αλλά περισσότερο δεν είναι ευτυχής η ίδια η Κύπρος. Είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και της Κύπρου να βρεθεί λύση. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια καλή λύση». Πεπεισμένος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία απόψε εμφανίστηκε και ο Ισπανός υπουργός οικονομικών, Λουί ντε Γκίντος.
Κρίσιμος παράγοντας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Κυπριακού χρέους είναι και η τυχόν υποστήριξη που θα παρασχεθεί από την Αθήνα, είτε μέσω της εξαγοράς των θυγατρικών Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από μεγάλη ελληνική τράπεζα, είτε μέσω της συμμετοχής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε με νόημα: «η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στους αδελφούς Κυπρίους, χωρίς όμως να εκτροχιαστεί η ίδια. Είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθεί λύση».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες δείχνει προβληματισμένη και τηρεί «σιγή ασυρμάτου» για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, καθ’όλη τη διάρκεια του πρωινού όταν και συνεδρίαση το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (EWG). «Αν υπήρχε λόγος πανηγυρισμών θα το γνωρίζατε», τόνισε Κύπριος αξιωματούχος στην «Κ».