« Στη δουλειά, είμαστε όλοι το ίδιο!”
To λέει με έμφαση η επισμηνίας τεχνικού της Πολεμικής Αεροπορίας Αναστασία Χριστοδούλου που..
Μπορεί οι Ελληνες πιλότοι να ξεχώρισαν και πάλι σε μια διεθνή δραστηριότητα, ωστόσο η Αναστασία Χριστοδούλου ήταν, για τους ανθρώπους της επικοινωνίας του ΝΑΤΟ, το ”πρόσωπο” της ελληνικής αποστολής.
Και αυτό καθώς ήθελε να αναδείξει, για τους δικούς του λόγους , τις γυναίκες στρατιωτικούς ως τμήμα ενός ανδροκρατούμενου προσωπικού.
Έτσι παρουσίασαν στα ενημερωτικά δελτία του ΝΑΤΟ αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς γυναίκες από διάφορες χώρες.Μια μέρα την συγκυβερνήτη- Χειρίστρια Οπλικών Συστημάτων (wso) κ. Marjorie από τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, την άλλη παρουσίασαν την Ελληνίδα υπαξιωματικό κ.ο.κ.
Η γαλλίδα είχε πάντα όνειρο να πετάξει ένα αεροσκάφος και οι γονείς της, σκέφτηκαν ότι ήταν λίγο τρελό να θέλει να το πράξει . Για την νεαρή Αναστασία , η οποία ήθελε να σπουδάσει Χημικός, ήταν πάντα ένα κρυφό όνειρο .
Ο δημοσιογράφος του τμήματος επικοινωνίας του ΝΑΤΟ περιγράφει την Αναστασία Χριστοδούλου στον χώρο εργασίας της να κάνει σήματα με τα χέρια της για να ”παρκάρει ” ένα ελληνικό μαχητικό F-16 κατά τη διάρκεια της άσκησης BAW13.
Συνολικά υπήρχαν πέντε γυναίκες στρατιωτικοί στην ελληνική αποστολή και η Αναστασία είναι μια από το τημ των τεχνικών .
Έχει στην Πολεμική Αεροπορία πέντε χρόνια , συμπεριλαμβανομένων τριών ετών στην στρατιωτική σχολή εκπαίδευσης (ΣΤΥΑ) . Στο γυμνάσιο ήταν ένα από τα μόλις 60 κορίτσια – από 200 μαθητές . Ως εκ τούτου , σε συνεργασία με τους άνδρες δεν είναι νέο για Αναστασία – και καμία ιδιαίτερη πρόκληση, επισημαίνει .
“Μου αρέσει το ποδόσφαιρο και το (βντεοπαιγνίδι) Call of Duty » , λέει γελώντας. « Για τις γυναίκες το να διαμένουν σε ένα τέτοιο ανδρικό περιβάλλον δεν είναι εύκολο . Στη δουλειά είμαστε όλοι άνθρωποι . Είμαστε όλοι το ίδιο και έχουμε μια σημαντική δουλειά να κάνουμε ” , συνεχίζει και φαίνεται πολύ άνετα μεταξύ των συναδέλφων της .
Αρχικά , οι γονείς της Αναστασίας ανησυχούσαν για το μέλλον της . Τώρα , είναι πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για το κατόρθωμά της κόρης τους . « Η πατρίδα μου είναι πολύ κοντά σε μια αεροπορική βάση . Από την παιδική ηλικία μου , γοητευόμουν πάντα βλέποντας μαχητικά αεροσκάφη και ονειρευόμουν ότι μια μέρα θα μπορούσα να είμαι ένα μέρος της οικογένειας της Πολεμικής Αεροπορίας . Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα και έγινα ένας τεχνικός στα μαχητικά αεροσκάφη ” .
Ο Έλληνας διοικητής είναι ικανοποιημένος με το έργο που κάνει η επισμηνίας. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που την έχουμε στην ομάδα μας – είναι πάντα ευχάριστο και ενθαρρυντικό το ομαδικό πνεύμα », είπε.
Η Αναστασία συνδυάζει τη δουλειά της με την ανθρώπινη επιστήμη και στις σπουδές Φιλοσοφίας – κάτι που όπως και η εμπειρία της στην Πολεμική Αεροπορία θα της είναι πολύ χρήσιμα.
Για να έρθουμε τώρα στην Νατοϊκή άσκηση να θυμίσουμε ότι έγινε από 26 Αυγούστου ως 5 Σεπτεμβρίου 2013, στην Αεροπορική Βάση Oerland της Νορβηγίας.
Η άσκηση διοργανώθηκε από το NATO’s Headquarters Allied Air Command (HQ AIRCOM) και σκοπός της ήταν η εκπαίδευση των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον επιχειρήσεων, προκειμένου να προετοιμαστούν ως συμμετέχοντες στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης [NATO REACTION FORCES (NRF)] της περιόδου 2014.
Στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από οκτακόσια (800) άτομα και περίπου πενήντα (50) αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η 341 Μοίρα συμμετείχε με κλιμάκιο αποτελούμενο από τέσσερα (4) F-16C/D Block 50 και σαράντα (40) άτομα προσωπικό.
Στην άσκηση επίσης συμμετείχαν με αεροπορικές δυνάμεις:
· Η Γαλλία με πέντε (5) Mirage-2000D και ένα (1) E-3F.
· Η Γερμανία με τρία (3) Tornado και δύο (2) C-160.
· Το Ηνωμένο Βασίλειο με ένα (1) E-3D.
· Η Νορβηγία με ένα (1) DA-20, ένα (1) C-130J, τέσσερα (4) ελικόπτερα Bell-412 και έξι ως οκτώ (6 – 8) F-16 MLU.
· Η Ολλανδία με (4) F-16 MLU και ένα (1) αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού KDC-10, επιχειρώντας από τη μητρική τους βάση.
· Η Πολωνία με πέντε (5) F-16 Block 52.
· Η Πορτογαλία με πέντε (5) F-16 MLU.
· Η Τουρκία με πέντε (5) F-16 Block 30.
· Το ΝΑΤΟ JEWCS με ένα (1) DA-20.
Aκολουθούν εντυπωσιακές φωτογραφίες από την συμμετοχή των ελληνικών F 16 στην άσκηση