Ύπάρχει έγγραφο όπου «εντάχθηκαν» με τη σύμφωνη γνώμη τους σε πρόγραμμα όπου η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα
Τη θέση του ότι δεν γνώριζαν μέχρι την Πέμπτη για την ύπαρξη του προγράμματος Prism, το οποίο δίνει πρόσβαση στις αρχές των ΗΠΑ σε στοιχεία χρηστών δημοφιλών διαδικτυακών εταιρειών…
Παρά την παραδοχή του Μπαράκ Ομπάμα για την ύπαρξη του προγράμματος, ο Λάρι Πέιτζ και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ εξέδωσαν ανακοινώσεις οι οποίες, όπως αναφέρει ο Guardian, ήταν… «εντυπωσιακά παρόμοιες».
Σε καταχώρηση blog με τίτλο «Τι στο καλό;» (What the…?) το Σάββατο, ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, και ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της εταιρείας είπε: «Πρώτον δεν έχουμε ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα που θα έδινε στην αμερικανική κυβέρνηση -ή σε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση- απευθείας πρόσβαση στους σέρβερ μας.
Και συνεχίζει: «Δεύτερον, παρέχουμε στοιχεία σε κυβερνήσεις μόνο στο πλαίσιο του νόμου. Η νομική μας ομάδα εξετάσει κάθε αίτημα και συχνά απορρίπτει όταν τα αιτήματα είναι πολύ γενικά ή δεν ακολουθούν τη σωστή διαδικασία».
«Εξοργιστικά» χαρακτήρισε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ τα δημοσιεύματα για το πρόγραμμα Prism και τόνισε ότι το Facebook δεν αποτελεί τμήμα κανενός προγράμματος που παρέχει άμεση πρόσβαση στους σέρβερ του στην αμερικανική κυβέρνηση.
Και αυτός δηλώνει: «Δεν λάβαμε ποτέ αίτημα ή δικαστική εντολή από οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία που να ζητά πληροφορίες ή μεταδεδομένα μαζικά, όπως λέγεται ότι έλαβε το Verizon. Και εάν λάβουμε, τότε το πολεμάμε. Δεν είχαμε ακούσει για το Prism μέχρι χθες».
Ωστόσο, το έγγραφο στο οποίο απέκτησε πρόσβαση ο Guardian δηλώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα με τη σύμφωνη γνώμη των «κολοσσών» του Διαδικτύου και αναφέρει τα: AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, PalTalk και Yahoo, παρέχοντας μάλιστα ημερομηνίες για το πότε «εντάχθηκαν» στο πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχονται βρετανοί υπουργοί που καλούνται να εξηγήσουν εάν έδωσαν την έγκρισή τους στην βρετανική μυστική υπηρεσία παρακολουθήσεων GCHQ να συγκεντρώσει πληροφορίες για Βρετανούς μέσω του Διαδικτύου.
Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) παρακολουθούσε την επικοινωνία στο Διαδίκτυο αμερικανών πολιτών με ξένους πολίτες στο πλαίσιο του προγράμματος Prism…
Από nonews-NEWS