Η εντύπωση πως το ίντερνετ και ιδιαιτέρως τα social media, είναι μια ζώνη ελευθεριότητας, όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να ποστάρει οτιδήποτε επιθυμεί, είναι εδραία, αλλά δεν θα είναι για πολύ…
Ο Γενικός Εισαγγελέας προτίθεται να δημοσιεύσει άμεσα κάποιες κατευθυντήριες γραμμές προς τους χρήστες των social media, με σκοπό να τους αποτρέψει από τυχόν ανάρμοστες αναρτήσεις. Αν δεν συμμορφωθούν τότε θα οδηγηθούν στο δικαστήριο.
Η δικαστική συμβουλή θα ισχύει για την Αγγλία, την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία και ήδη έχει θορυβήσει τους… συνήθεις παραβάτες. Η νομική ανταποκριτής, Κλάιβ Κόλεμαν εξηγεί: «η άνοδος των social media έχει αλλάξει κατά πολύ τις συνήθειες του κόσμου. Κάτι που συζητούμε σε μια γειτονιά, τώρα μπορεί να γίνει post και να διαβαστεί από χιλιάδες άτομα».
Μέχρι πρότινος αυτού του είδους οι απαγορεύσεις ίσχυαν -και εξακολουθούν να ισχύουν- για τα «παραδοσιακά» Μέσα ενημέρωσης, γι’ αυτό και ο Γενικός Εισαγγελέας σκοπεύει να επεκτείνει τις απαγορεύσεις και στις νέες μορφές επικοινωνίας.
Το σκεπτικό του δεν είναι να απαγορεύσει την ελευθερία του ατόμου να εκφράζεται μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, αλλά να καταστήσει σαφές πως από τούδε και εφεξής σχόλια και αναρτήσεις που αντιβαίνουν τους νόμους, δεν θα μένουν ατιμώρητα.
Να σημειωθεί πως πέρυσι εννέα χρήστες συνελήφθησαν για το γεγονός ότι έγραψαν το όνομα της γυναίκας που έπεσε θύμα βιασμού από τον ποδοσφαιριστή της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Τσεντ Εβανς. Και οι εννιά επικαλέστηκαν άγνοια ότι προέβησαν σε αξιόποινη πράξη, ωστόσο το δικαστήριο δεν δέχθηκε τις αιτιάσεις τους.
Από εδώ και πέρα, λοιπόν, προσοχή τι ανεβάζετε στις σελίδες σας. Το θέμα ξεκινάει από την Αγγλία, αλλά δεν θα σταματήσει εκεί.