ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; – ΠΟΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ; FAZ: “Στο 201% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2016” – Και η κυβέρνηση Α.Τσίπρα ψηφίζει νέα μνημόνια

Στο 201% του ΑΕΠ θα βρίσκεται το χρέος της Ελλάδας το 2016 μόλις πάρει η χώρα τα νέα δάνεια σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ!

Η πρόβλεψη αυτή ξεπερνάει σε απαισιοδοξία ακόμα και την πρόβλεψη της έκθεσης του ΔΝΤ που προέβλεπε 200% αλλά το 2020. Με τέτοιο ποσοστό οποιαδήποτε συζήτηση για ανάπτυξη και επενδύσεις στην χώρα απλά ακούγεται ως ανέκδοτο.

Όπως ανέκδοτο είναι και ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Τόσο μεγάλα χρέη πάντοτε θα απαιτούν νέα μέτρα κάθε εξάμηνο το λιγότερο. Προς τι λοιπόν όλη αυτή αφαίμαξη του ελληνικού λαού;

Μεγαλύτερο κατά 6,2 δισ. ευρώ θα είναι το νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη δημοσίευμα του Reuters.

Ειδικότερα, κάνει λόγο για 91,7 δισ. ευρώ από 85,5 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός λογαριασμός.

«Η αύξηση αυτή του προγράμματος οφείλεται στα προσδοκώμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει η FAZ, προσθέτοντας πως «με τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα το χρέος της το 2016 θα φτάσει στο 201% του ΑΕΠ το οποίο αποτελεί έως τώρα ρεκόρ».

Η χώρα μας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος πάντα, είχε το τρίτο τετράμηνο του 2014 ακαθάριστο εξωτερικό χρέος 412.4 δισ. ευρώ (470,5 δισ. δολάρια σε σημερινές τιμές) με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να ανέρχεται σε 273,1 δισ. ευρώ. Το υψηλότερο επίπεδό του ήταν $436 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012. Βρίσκεται στην 22η θέση της παγκόσμιας λίστας. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους διαμορφώθηκε στο 185% του ΑΕΠ το 2014.

Μέσα σε δύο χρόνια λοιπόν θα ξεπεραστεί ακόμα και το ψυχολογικό αλλά και ουσιαστικό όριο του 200%

Ας δούμε τους μεγαλύτερους χρεώστες στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Εξωτερικό χρέος $18 τρισ.

ΑΕΠ: $16,77 τρισ.

H μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παράγει το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ (σε απόλυτους αριθμούς), αλλά δανείζεται περίπου $1 τρισ. ετησίως και το χρέος της είναι 18πλάσιο σε σχέση με εκείνο του 1980. Μεγαλύτερος πιστωτής της η Κίνα που κατέχει αμερικανικά χρεόγραφα ύψους $800 δισ. Υπολογίζεται ότι το 2019 η χώρα θα χρειάζεται $700 δισ. ετησίως μόνο για τους τόκους.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Εξωτερικό χρέος: $9,83 τρισ.

ΑΕΠ: $2,67 τρισ.

Αν και το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μόλις $2,15 τρισ., οι υποχρεώσεις του τραπεζικού τομέα της σε ιδρύματα του εξωτερικού όπως και ο δανεισμός των εταιρειών της από ξένα ιδρύματα, είναι πολλαπλάσια κάνοντας το εξωτερικό της χρέος δεύτερο στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς.

ΓΑΛΛΙΑ

Εξωτερικό χρέος: $5,75 τρισ.

ΑΕΠ: $2,8 τρισ.

Το εξωτερικό χρέος της πέμπτης οικονομίας στον κόσμο είναι ένα μείγμα παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας -κράτους και ιδιωτών- και κρατικού δανεισμού λόγω της κρίσης. Έχει αυξηθεί 50% από το 2006.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Εξωτερικό χρέος: $5,54 τρισ.

ΑΕΠ: $3,73 τρισ.

H τέταρτη οικονομία στον κόσμο δεν νοιάζεται και τόσο για το εξωτερικό της χρέος καθώς είναι, ταυτόχρονα, ο τρίτος μεγαλύτερος πιστωτής στον πλανήτη πίσω από την Ιαπωνία και την Κίνα.

Ιαπωνία
Με το χρέος να φτάνει το 226% του ΑΕΠ το 2013, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βιώνει συνεχή στασιμότητα, ενώ οι πρόσφατες πολιτικές της κυβέρνησης έστειλαν τα επίπεδα του χρέους ακόμη πιο ψηλά και υποτίμησαν το νόμισμα κατά 18%, με τον διοικητή της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας να δηλώνει ότι το χρέος βρίσκεται σε μη βιώσιμο επίπεδο.

Όπως γίνεται σαφές η Ελλάδα δεν ήταν το “μαύρο πρόβατο” αλλά το “εξιλαστήριο θύμα” και με το πιο ακατάλληλο πολιτικό προσωπικό. Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο, και δημιουργείται καθημερινά εκ του “αέρος”, σύντομα θα γίνεται λόγς για μια παγκόσμια αναδιάρθρωση χρέους, αλλά μέχρι τότε ο ελληνικός λαός θα έχει πληρώσει το “μάρμαρο”.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *