Με άρθρο της στο Forbes η διάσημη αρθρογράφος Φράνσις Κόπολα συστήνει στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να μην σκεφτούν καν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
διότι οι συνέπειες για την Ε.Ε. θα ήταν τεράστιες και καταστροφικές, παρά τα του περί αντιθέτου που λέγονται ενώ το «γεωπολιτικό ρίσκο» από μία τέτοια απόφαση θα ήταν σοβαρότατο.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το λεγόμενο Grexit όπως συνηθίζεται να λέγεται και να μην πληγούν και άλλες χώρες ή και ο «πυρήνας» της Ευρωπαικής Ένωσης» αναφέρει η κ. Κόπολα και επισημαίνει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αναλογούσε τουλάχιστον με την περίπτωση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ.
«Από τότε που εξελέγη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αυξηθεί οι συζητήσεις γύρω από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», αναφέρει η Κόπολα και προσθέτει: «Οι αγορές είναι νευρικές: οι φόβοι για μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ αυξάνουν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πάνω στο τρενάκι του τρόμου, πέφτοντας με κάθε νέο που αναφέρει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της εξόδου και ξαναρχόμενο σε τροχιά όταν τελικά η έξοδος δεν σημειώνεται και ο κάθε ένας ηρεμεί. Υπάρχει ένα σιωπηρό bank-run στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο οι καταθέτες φοβούνται απώλειες και απομακρύνουν τα κεφάλαιά τους σε ασφαλή καταφύγια».
Η αμερικανίδα σχολιάστρια του Forbes τονίζει ότι «ο πραγματικός κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα καθιστούσε άνευ αξίας τις εξασφαλίσεις των ελληνικών τραπεζών, κάνοντας για εκείνες αδύνατη ακόμα και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA)» και επισημαίνει ότι «αυτό τεχνικά θα οδηγούσε σε πτώχευση και την Τράπεζα της Ελλάδος και κατά συνέπεια θα προκαλούσε μια άτακτη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».
Ωστόσο, η Κόπολα σπεύδει να διευκρινίσει πως μια «αφερεγγυότητα της Τράπεζας της Ελλάδος» η οποία τροφοδοτεί με ρευστότητα τις ελληνικές συστημικές τράπεζες μέσω του ELA, θα είναι τίποτα μπροστά σε μια συνολική ελληνική χρεοκοπία. Κι αυτό επειδή, «η πλειοψηφία του ελληνικού χρέους δεν ανήκει στις τράπεζες -ούτε καν στις ελληνικές- αλλά σε μια σειρά από ευρωπαϊκά όργανα συμπεριλαμβανομένων των ΕΚΤ, EFSF και τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης μέσω διακρατικού δανεισμού. Και από το ΔΝΤ».
«Όλοι αυτοί οι θεσμοί θα έχαναν ουσιαστικά ποσά χρημάτων αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε» τονίζει η Αμερικανίδα αναλύτρια και προσθέτει ότι «ότι εδώ έγκειται το γεγονός για το αν μια ελληνική χρεοκοπία θα συνοδευόταν ταυτόχρονα και από μια έξοδο από το ευρώ».
Έτσι, κατά την Φράνσις Κόπολα, «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και είναι πράγματι πολύ ανόητο για την Ευρωζώνη να επιδοθεί σε ένα είδος μικροπολιτικής που θα μπορούσε να την αναγκάσει να χρεοκοπήσει».
Μάλιστα σε αυτό το σημείο η αρθρογράφος του Forbes υπενθυμίζει το κακό προηγούμενο της Lehman Brothers αναρωτώμενη: «Ξεχάσαμε τόσο σύντομα την αποτυχία των συζητήσεων της τελευταίας στιγμής που είχαν σκοπό να σώσουν τη Lehman Brothers»;
Ωστόσο, η Κόπολα εκφράζει τη βεβαιότητα: «Σίγουρα, δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος να πιστέψουμε ότι δεν θα υπάρχουν συστημικές συνέπειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδος» για να προσθέσει: «Μια χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους δεν γίνεται ΠΟΤΕ χωρίς συστημικές συνέπειες, όσο μικρή κι αν είναι η χώρα, και σίγουρα δεν είναι αμελητέες».
Η Κόπολα υποστηρίζει στην ανάλυσή της στο Forbes πως μια χρεοκοπία οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους προκαλεί «συστημικό σοκ» και «σε άλλα κράτη μέσω του ισοζυγίου πληρωμών, το εμπόριο διακόπτεται και τα κεφάλαια φεύγουν». «Και αυτό γίνεται» τονίζει η Κόπολα «είτε οι Τράπεζες είναι οχυρωμένες είτε όχι».
Έτσι κι αλλιώς, υποστηρίζει η αμερικανίδα, η χρεοκοπία μιας χώρας «θα είναι καταστροφική για τις υπόλοιπες που έχουν πιο ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με αυτήν. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτές θα ήταν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, η Ρωσία και οι εξαγωγείς πετρελαίου και αερίου από τη Μέση Ανατολή». Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Κόπολα επισημαίνει σε αυτό το σημείο το «γεωπολιτικό ρίσκο» μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
«Αυτοί που νομίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξαναγκαστεί σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ ως τιμωρία που τόλμησε να προκαλέσει τους όρους του προγράμματος διάσωσής της θα πρέπει καλά να θυμούνται αυτό: Η άτακτη χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους είναι εξίσου καταστροφική και για εκείνους που έχουν δεσμούς με αυτό μέσω του εμπορίου ή κεφαλαιακούς δεσμούς που θα επηρεαστούν μέσω της άτακτης χρεοκοπίας των τραπεζών» καταλήγει η κ. Κόπολα.