G20: «Όχι» στον «συναλλαγματικό πόλεμο»

Στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ ασθενής και ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι, με τα ποσοστά της ανεργίας να παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες, καταλήγουν μεταξύ άλλων στο τελικό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20.
«Yπό αυτές τις συνθήκες», εκτιμούν, «απαιτείται…
συντονισμένη και διαρκής προσπάθεια για την οικοδόμηση μίας ισχυρότερης οικονομικής και νομισματικής ένωσης στην ευρωζώνη και για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, καθώς επίσης να ενισχυθούν οι εγχώριες πηγές ανάπτυξης στις πλεονασματικές οικονομίες…».

Οι εκπρόσωποι της G20 στη σύνοδο της Μόσχας λένε «όχι» στον «συναλλαγματικό πόλεμο», με τη δέσμευση να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, ενώ υπογραμμίζεται πως στόχος της νομισματικής πολιτικής θα είναι η σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό δηλώνουν ότι θα αποφεύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και ότι  δεν θα καθορίζουν τις ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς λόγους, καθώς επίσης ότι θα αντισταθούν σε κάθε μορφή προστατευτισμού, διατηρώντας τις αγορές τους ανοικτές.
Διαβεβαιώνουν επίσης ότι θα παρακολουθούν και θα φροντίζουν για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των πολιτικών που εφαρμόζονται για εγχώριους σκοπούς στις υπόλοιπες χώρες.
Στο κείμενο της ανακοίνωσης  περιλαμβάνεται ακόμη η δέσμευση για αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, χωρίς όμως να τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι (για ελλείμματα – χρέη).
Η συμφωνία για τη μείωση του χρέους που συνήφθη το 2010 στο Τορόντο, εκπνέει φέτος αν οι ηγέτες δεν συμφωνήσουν να την παρατείνουν κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη.

Οι χώρες της G20 εμφανίζονται εξάλλου, αποφασισμένες να λάβουν μέτρα και τις απαραίτητες συλλογικές δράσεις για να αντιμετωπιστούν τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος που επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να διαφεύγουν της φορολογίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μέτρα το πλαίσιο του αγώνα κατά της διάβρωσης της φορολογητέας βάσης (…) και περιμένουμε το συνολικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει τον Ιούλιο ο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *