Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας θα αποτελέσει ένα πολύ μικρό λιθαράκι στην παρουσία των Ρώσων στην Ευρώπη
Τις τελευταίες μέρες, έχουν ακουστεί πολλά σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και το έντονο ενδιαφέρον της Gazprom. Το τελευταίο, που ακούγεται, όπως διαβάζουμε στο news.gr, είναι ότι -αγοράζοντας τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου- οι Ρώσοι έχουν πολλά να κερδίσουν, αφού θα καταφέρουν να βρεθούν στο κέντρο της Ευρώπης. Είναι έτσι;
Εμείς δεν θα απαντήσουμε ναι ή όχι. Θα παραθέσουμε απλώς στοιχεία και γεγονότα και τα συμπεράσματα δικά σας:
ΓΕΓΟΝΟΣ 1
Η Gazprom είναι παρούσα -ως πωλητής αερίου- στην Ευρώπη από το 1968. Δηλαδή, εδώ και 45 χρόνια!
ΓΕΓΟΝΟΣ 2
Σήμερα, εξάγει αέριο σε 30 χώρες.
ΓΕΓΟΝΟΣ 3
Οι συνολικές πωλήσεις ρωσικού αερίου στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά έφτασαν στα 138,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μεγαλύτεροι πελάτες του ρωσικού κολοσσού είναι:
– η Γερμανία, με 33,16 δισ. κυβικά μέτρα,
– η Τουρκία, με 27,02 δισ. κυβικά μέτρα και
– η Ιταλία, με 15,08 δισ. κυβικά μέτρα.
Πόσο Ρωσικό φυσικό αέριο κατανάλωσε συνολικά η χώρα μας το 2012; Μόλις 2,5 δισ. κυβικά μέτρα.
ΓΕΓΟΝΟΣ 4
Ο αείμνηστος Rem Vyakhirev, που είχε διατελέσει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom, είχε δηλώσει παλαιότερα ότι “η αγορά της Ελλάδας είναι ένας… κουβάς αέριο !”. Με τη δραματική μείωση της κατανάλωσης, λόγω κρίσης, ο κουβάς αυτός είναι πλέον μισογεμάτος, θα προσθέταμε εμείς.
ΓΕΓΟΝΟΣ 5
Πρόσφατα, η Gazprom απέκτησε το 100% της γερμανικής εταιρείας αερίου WINGAS. Οι συνολικές πωλήσεις αερίου από την εταιρεία αυτή το 2012 έφτασαν τα 35,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
ΓΕΓΟΝΟΣ 6
Η Gazprom έχει συμφωνήσει με την ιταλική ΕΝΙ να πουλάει απευθείας σε τελικούς καταναλωτές στην Ιταλία 3 δισ. κυβικά ετησίως.
ΓΕΓΟΝΟΣ 7
Στην Τουρκία, η Gazprom πουλάει αέριο σε ποσότητα 2,5 δισ. κυβικά το χρόνο, μέσω της θυγατρικής της, Bosphorus Gaz (έχει το 71%).
ΓΕΓΟΝΟΣ 8
Στην Αγγλία, η κατά 100% θυγατρική της Gazprom, η Gazprom Marketing and Trading, διέθεσε το 2011 2,6 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου.
Μην ξεχνάμε πως η Gazprom βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής αγοράς εδώ και χρόνια και ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει -αν τελικά η ΔΕΠΑ περάσει στο ρωσικό κολοσσό- ένα πολύ μικρό λιθαράκι στην παρουσία που έχουν οι Ρώσοι στη γηραιά ήπειρο.
Πηγή: news.gr
|