Αισιόδοξος ότι η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη, το αποκαλούμενο Grecovery, είναι καθ’ οδόν, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας…
Μιλώντας ενώπιον περίπου 140 μελών της επενδυτικής και τραπεζικής κοινότητας του Σίτι, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων “Golden Series” του Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι γενικά αναμένεται καταγραφή έστω δειλού θετικού ρυθμού ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το 2014. Σημείωσε πάντως ότι η οικονομίας παραμένει εύθραυστη και ευαίσθητη σε αρνητικές εξελίξεις στην ευρωζώνη.
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές μεταξύ των χωρών που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΔΝΤ. Είπε ότι με όρους μικτών δεικτών τα μέτρα της περιόδου 2010-2013 αναλογούσαν στο 30% της εγχώριας παραγωγής, ενώ με τα πρόσθετα μέτρα που εφαρμόζονται φέτος εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2014.
Σημείωσε ότι η χαμένη ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί πλήρως από το τέλος του περασμένου έτους, οδηγώντας σε ενίσχυση των εξαγωγών και του τομέα των υπηρεσιών. Παρουσίασε δε μια σειρά δεικτών που αποδεικνύουν τη βελτίωση της κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και της προοπτικής τους.
Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα σχολίασε ότι η αναδιάρθρωση που υπέστη ήταν «τεράστια». Είπε ότι αρχικά η Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε να διασφαλίσει τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος, ενώ τώρα είναι σε εξέλιξη η δεύτερη φάση της στρατηγικής. Όπως εξήγησε, εφαρμόζεται ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών, καθώς αξιοποιούν τώρα συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Πρόσθεσε ότι στρέφουν την προσοχή τους στις κύριες δραστηριότητές τους εκποιώντας στοιχεία ενεργητικού που δεν συνδέονται με αυτές.
Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι ήδη καταρτίζεται και θα τεθεί σε εφαρμογή το 2015 ένας «κώδικας δεοντολογίας» για τις συναλλαγές με δανειολήπτες που βρίσκονται σε οικονομικές δυσκολίες. Σκοπός αυτού είναι η μέγιστη δυνατή αποπληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ελάφρυνση της πίεσης επί των δανειοληπτών.
Αναφερόμενος στους λόγους που η ύφεση στην Ελλάδα ήταν τόσο βαθιά, είπε ότι αυτό οφείλεται στο μέγεθος της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω των μεγάλων αρχικών ανισορροπιών, στη σχετικά κλειστή ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα να πληγεί πρωτίστως η εγχώρια παραγωγή και όχι οι εισαγωγές και στην αρχικά «αργή και αναποτελεσματική» εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων και ρυθμίσεων για την είσπραξη φόρων.
Στο ερώτημα κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο διοικητής της Κεντρικής είπε ότι αναμένει από το Eurogroup να τηρήσει την απόφασή του και να συμφωνήσει σε μέτρα βελτίωσης της δυναμικής του χρέους της χώρας, όταν επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Ως προς τον παρονομαστή του δημοσίου χρέους, το ΑΕΠ, είπε ότι μπορεί να αυξηθεί με την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του τομέα υπηρεσιών και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, τη μείωση του μεγέθους του κυβερνητικού τομέα, τον περιορισμό των κυβερνητικών δαπανών έναντι των δημοσίων επενδύσεων κα την απόδοση έμφασης στις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε εξάλλου ότι η αρχιτεκτονική της ΟΝΕ ήταν ανεπαρκής για διάφορους λόγους. Όπως σημείωσε, ο συνδυασμός ανεπαρκών δημοσιονομικών κανόνων, η απουσία πειθαρχίας στην εφαρμογή τους, η ελλιπής προσοχή στη διασύνδεση τραπεζών-κρατών και η αύξηση του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους ήταν τοξικός.
Σχολίασε ότι κατά τη γνώμη του δε θα έπρεπε να είχε προκαλέσει έκπληξη η κρίση στην Ελλάδα, παραπέμποντας στα υψηλά ελλείμματα, το χρέος και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είπε ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του προειδοποιούσε δημοσίως για την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών – προειδοποιήσεις όμως που αγνοήθηκαν.
Είπε επίσης ότι η κρίση στην ευρωζώνη ξύπνησε τους πολιτικούς στις μη ανταγωνιστικές οικονομίες της περιφέρειας, ενώ παράλληλα αποκάλυψε θεμελιώδεις αδυναμίες στους θεσμούς της ΕΕ.
Πηγή: www.skai.gr
Use Facebook to Comment on this Post