Με νέο της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian ασχολείται με την αστυνομική βία στην Ελλάδα, αυτή τη φορά με αφορμή τον ξυλοδαρμό των συλληφθέντων της ένοπλης ληστείας στην Κοζάνη.
«Η Ελληνική αστυνομία κατηγορείται για τον….
ξυλοδαρμό των συλληφθέντων βασικών υπόπτων για ληστεία σε τράπεζα» είναι ο τίτλος του άρθρου της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η οποία συνεχίζει στον υπότιτλο αναφέροντας: «Οι φωτογραφίες της αστυνομίας των υπόπτων φαίνεται να δείχνουν σημάδια από μώλωπες στα πρόσωπά τους, παρά το γεγονός πως οι φωτογραφίες έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία».
Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη Θεσσαλονίκη, Έλενα Σμιθ, αναφέρει πως «οι ελληνικές αρχές βρίσκονται κάτω από πίεση για να εξηγήσουν πώς, οι φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων υπόπτων για ληστεία σε τράπεζα, τρεις εκ των οποίων κατηγορούνται και για μέλη μιας εγχώριας οργάνωσης ένοπλης βίας, εμφανίζουν σημάδια σκληρής κακοποίησης».
«Οι τέσσερις άνδρες, ηλικίας μεταξύ 20 και 24 ετών, συνελήφθησαν την Παρασκευή στη Βόρεια Ελλάδα, πολύ σύντομα μετά τη ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τους, ζητώντας περαιτέρω πληροφορίες από το κοινό», προσθέτει η αρθρογράφος κι επισημαίνει: «Και οι τέσσερις φωτογραφίες φαίνονται να έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, παρόλη όμως την επεξεργασία, τα σημάδια κακοποίησης τους εξακολουθούν να είναι διακριτά στην αριστερή πλευρά των προσώπων τους».
«Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, Νίκος Δένδιας, δεσμεύθηκε για “ανελέητη τιμωρία”, αν επιβεβαιωθεί ότι οι τέσσερις άνδρες όντως έπεσαν θύματα βασανισμού. “Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει” είπε σε μία συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. “Δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγκάλυψης κάποιου για το οτιδήποτε”. Αλλά, με μία κίνηση που προκάλεσε άμεσα επικρίσεις, ο κ. Δένδιας υπεραμύνθηκε της επιλογής της αστυνομίας να επεξεργαστεί τις φωτογραφίες, λέγοντας ότι η χρήση του Photoshop ήταν αναγκαία, ώστε να διασφαλιστεί πως οι ύποπτοι ήταν “αναγνωρίσιμοι”», επισημαίνει στο άρθρο της η ανταποκρίτρια του Guardian.
«Συγγενείς των τεσσάρων ανδρών ανέφεραν πως υπήρχαν ξεκάθαρα στοιχεία κακοποίησης τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Η αστυνομία στη Βόρεια Ελλάδα εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο “η απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία” που χρησιμοποιείται κατά την εξουδετέρωση της προβληθείσας αντίστασης κατά τη διάρκεια της σύλληψης», καταλήγει η Έλενα Σμιθ.
http://ysterografa.gr/
Use Facebook to Comment on this Post