Ακόμα μία φορά κρούει η Guardian τον κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και την οποία δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε χώρες της λεγόμενης Δύσης….
Η μαρτυρία του Νικήτα Κανάκη, επικεφαλή των Γιατρών του Κόσμου στη βρετανική εφημερίδα είναι σοκαριστική: “στο Πέραμα πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται σε στάδιο εξαθλίωσης”.
Η Αλεξάνδρα Πολιτάκη, δημοσιογράφος της εφημερίδας εξηγεί τι μπορεί να θεωρηθεί ως ανθρωπιστική κρίση: “η ανθρωπιστική κρίση συνοδεύεται συνήθως από αυξανόμενη φτώχεια, ανισότητα στην εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλεια, καθώς και από ελλιπή πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Σημαντικοί δείκτες μιας τέτοιας κρίσης είναι επίσης η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης”.
Συνεχίζει αναφέροντας οτι στην Ελλάδα το 2011 το 27,3% του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στερείται βασικά αγαθά όπως η θέρμανση, ο ηλεκτρισμός, το τηλέφωνο και το κρέας.
Επισημαίνει το γεγονός οτι η ανεργία έχει φτάσει στο 26%, κατακρίνει την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ και τους καλεί να κοιτάξουν στα μάτια τη σκληρή πραγματικότητα της ανθρωπιστικής κρίσης.