Ως γνωστόν οι υποσχέσεις αξίζουν όσο τα λόγια που λέγονται στον αέρα.
Δηλαδή η πίεση είναι και πάλι προς την πλευρά της Ελλάδας η οποία θεωρείται ο αδύναμος κρίκος επειδή το πολιτικό της σύστημα έχει δείξει διαχρονικά ότι είναι αυτό που πάντα υποχωρεί με εξαίρεση την κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή του Νεώτερου στο βέτο του Βουκουρεστίου (βέβαια όλοι ξέρουμε τι κατάληξη είχε αργότερα η κυβέρνηση αυτή)
Έτσι λοιπόν η «λύση» που η Ουάσιγκτον προωθεί άρον άρον περιλαμβάνει μια σαφή δέσμευση της γειτονικής χώρας μέσω διεθνούς πολυμερούς συνθήκης με βάση την οποία το Σύνταγμα θα αλλάξει μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει σε εύλογο πολιτικό χρόνο και σε υποτίθεται καλύτερο διμερές πολιτικού κλίμα η ένταξη στην ΕΕ.
Δηλαδή οι Σκοπιανοί θα πετύχουν τον στόχο τους χωρίς να χρειαστεί να δώσουν απολύτως τίποτα! Μάλιστα θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί ότι έτσι θα επιτευθχεί ο στόχος της Ελλάδας να μην αποσταθεροποιηθεί η γειτονική χώρα θυσιάζοντας μέρος της Ιστορίας μας και δημιουργώντας προϋποθέσεις μελλοντικών ανύπαρκτων διεκδικήσεων τις οποίες όμως εμείς οι ίδιοι θα τις έχουμε κάνει υπαρκτές!
Τις αλλαγές τις οποίες ο Ζ.Ζάεφ δεν μπορεί να τις περάσει αυτή την στιγμή γιατί θα μπορεί να τις περάσει σε έναν χρόνο; Επειδή θα τους απειλούμε με «βέτο» στην ένταξή τους στην ΕΕ;
Αφού ήδη θα έχουν το προηγούμενο ότι με την κατάλληλη «πίεση» θα μπουν έτσι και αλλιώς. Αυτή την φορά θα μας πιέσουν οι Γερμανοί οι οποίοι ελέγχουν οικονομικά και την χώρα διαμέσου των εθνοκτόνων μνημονίων
Η κυβέρνηση Τσίπρα με βάση το διάγγελμα του πρωθυπουργού δείχνει ότι θεωρεί «ευκαιρία» το ότι έχει απέναντί της τον «χαμογελαστό» Ζ.Ζάεφ αλλά επί της ουσίας ουδεμία διαφορά έχει από τον Ν.Γκρουέφσκι πλην του γεγονότως ότι μιλάει ευγενικότερα.
Η κυβέρνηση δείχνει να περιμένει από τον Ζόραν Ζάεφ να κάνει πράξη τα όσα δήλωσε στο Νταβός, για μετονομασία Αεροδρομίου και Λεωφόρου, και αφετέρου να δηλώσει την πρόθεσή του για τι θα κάνει με το θέμα του αλυτρωτισμού.
Έτσι θα μπορέσει (έτσι θεωρεί) να υποστηρίξει την στάση της για συνέχιση της ίδιας πολιτικής στο Σκοπιανό εν μέσω… συλλαλητηρίων στα οποία ο ελληνικός λαός σαφέστατα δείχνει ότι δεν θέλει τέτοιες «λύσεις» και άλλωστε δεν τον «κόβει» αν θα διαλυθούν τα Σκόπια ή όχι. Αυτό θα έπρεπε να αφορά τους Σκοπιανούς και να κάνουν αυτοί τις υποχωρήσεις ώστε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Ο κ.Ζάεφ είτε λόγω πολιτικών συσχετισμών, είτε επειδή δεν θέλει, δηλώνει πως είναι δύσκολο να αλλάξει άρθρο ή άρθρα του Συντάγματος έτσι οι Αμερικανοί πιέζουν για μια απλή πολιτική δέσμευση άνευ ουσίας ότι θ’ αντιμετωπίσει το θέμα του «αλυτρωτισμού» που βάζει η Αθήνα δηλαδή μια ειδική προσθήκη στο Σύνταγμα όταν καταστεί εφικτή η δυνατότητα αλλαγών, δηλαδή… ποτέ.
Όταν καταστεί εφικτή η προσθήκη στο Σύνταγμα, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος προς την ΕΕ για τη γειτονική χώρα αλλά όλοι ξέρουν ότι μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια θα μπορέσουν να μπουν «τζάμπα» και στην ΕΕ.
Στην τελική γιατί θα έπρεπε να ενδιαφέρει την Ελλάδα η επιβίωση των Σκοπίων χαρίζοντας μέρος της Ιστορίας της και ένα πολύ βαρύ όνομα.
Χαζοί ήταν οι Βυζαντινοί και αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Ρωμαίους; Έτσι διατηρούσαν κληρονομικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη της πρώην Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ο ίδιος ο Πάπας για να αντισταθεί σε αυτό το δικαίωμα έστεψε τον Καρλομάγνο ως τον πρώτο Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Φραγκικού Έθνους και αργότερα τον Όθωνα τον Μέγα ως Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.
Γιατί τα έκανε όλα αυτά; Για να ακυρώσει τα δικαιώματα των Βυζαντινών στην Ρώμη. Μία Ρώμη που κανείς Βυζαντινός δεν είχε δει και στην οποία κανείς τους δεν είχε γεννηθεί. Το «brand name» όμως έχει πάντα νομική υπόσταση και αξία. Όλα για ένα όνομα γίνονται.
Προφανώς στην Ελλάδα λίγοι έχουν καταλάβει τι συμβαίνει.