Η καθιστική ζωή είναι συνώνυμη με το κάπνισμα. Πρόκειται για έναν σκληρό ισχυρισμό, αλλά όλο και περισσότερα είναι τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το να κάθεται κανείς με τις ώρες, κάνει κακό στην υγεία.
Έχει αποδειχθεί ότι σε σύγκριση με τους πιο δραστήριους ανθρώπους, ο κίνδυνος ενός πρόωρου θανάτου είναι 15% μεγαλύτερος για όσους κάθονται περισσότερες από οχτώ ώρες την ημέρα. Ο κίνδυνος αυτός μάλιστα αυξάνεται κατά 40% για εκείνους που κάθονται περισσότερες από έντεκα ώρες την ημέρα.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο άνθρωπος δεν «σχεδιάστηκε» να περνάει σε καθημερινή βάση μεγάλα χρονικά διαστήματα σκυμμένος πάνω από ένα γραφείο, ή κολλημένος στον καναπέ του σπιτιού του μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης.
ανυπολογίσει κανείς ότι ένας άνθρωπος κάνει 3.000 με 4.000 βήματα κάθε μέρα, το να καταβάλει λίγη περισσότερη προσπάθεια και να τα αυξήσει κατά μερικές χιλιάδες ή έστω εκατοντάδες δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, λέει η δρ Σάλι Νόρτον σε άρθρο της στη Daily mail .
Τι συμβαίνει όμως στους εργασιακούς χώρους; Έρευνες δείχνουν ότι όσοι δουλεύουν σε γραφείο, είναι πιθανό να κάθονται περισσότερο από τα τρία τέταρτα του χρόνου εργασίας, ενώ παράλληλα περνάνε και αρκετές ώρες μπροστά από κάποιον υπολογιστή στο σπίτι.
Κάτι τέτοιο δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων και η πιθανότητα να βάλουν κιλά και να αποκτήσουν διαβήτη τύπου 2 ή ακόμα και καρκίνο. Οι πονοκέφαλοι, τα προβλήματα στην όραση, και οι πόνοι στον αυχένα και χαμηλά στην πλάτη είναι κάποιες ακόμα από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.
Τι μπορούν να κάνουν λοιπόν όσοι περνούν όλη την ημέρα τους στο γραφείο; Οι ερευνητές λένε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς ένα τέτοιο πρόβλημα είναι να κάθεται λιγότερο, να αλλάζει την στάση του σώματός του κάθε 20 με 30 λεπτά κάνοντας κινήσεις που καλό θα ήταν να διαρκούν έως και 30 δευτερόλεπτα.
Τα μικρά διαλείμματα για μία σύντομη δραστηριότητα είναι ένας ακόμα τρόπος που βοηθάει και για τον οποίο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση των σακχάρων στο αίμα. Επιπλέον το να στέκεται ή να περπατάει κανείς, βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, στην ΚΑΥΣΗ των θερμίδων, ενώ ενεργοποιεί και τον μεταβολισμό.Τέλος, μία αλλαγή της στάσης του σώματος βοηθάει να ευθυγραμμιστεί η σπονδυλική μας στήλη, ενώ παράλληλα αφαιρεί την πίεση από τις αρθρώσεις, τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης και τα νεύρα.
Η δρ Σάλι Νόρτον μέσω της Daily mail προτείνει και τους παρακάτω τρόπους για να γίνει κανείς πιο δραστήριος στη δουλειά:
- Πηγαίνετε περισσότερες φορές για να πιείτε νερό. Έτσι θα ενυδατωθείτε και καλύτερα.
- Βάλτε ειδοποίηση κάθε 30 λεπτά που θα σας υπενθυμίζει να κινείστε.
- Είναι προτιμότερο από το να στείλετε μέιλ, να σηκωθείτε και να μιλήσετε στους συναδέλφους σας.
- Σηκωθείτε και περιπλανηθείτε λες και περιμένετε ένα τηλέφωνο.
- Κατά τη διάρκεια ενός μίτινγκ σηκωθείτε όρθιος είτε για να σταθείτε απλά είτε για να περπατήσετε.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε ένα γραφείο για μία πιο όρθια στάση σώματος.
- Βγείτε από το γραφείο. Θα πάρετε αέρα και θα σκεφτείτε καλύτερες ιδέες.
- Προσαρμόστε την καρέκλα σας ώστε να έχετε μία πιο «ευθεία» στάση σώματος.
- Προσαρμόστε στην οθόνη σας το ύψος της και τη φωτεινότητά της.
- Κάντε το ίδιο και με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι για να μην έχετε προβλήματα στους καρπούς, τα χέρια, τους ώμους και την πλάτη.
Πηγη iefimerida
Use Facebook to Comment on this Post