Το Κογκρέσο κατηγόρησε χθες την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Apple για αποφυγή πληρωμής φόρων σε όλο τον κόσμο, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων
δολαρίων, χρησιμοποιώντας «παράθυρα» της νομοθεσίας και θυγατρικές εταιρείες στην Ιρλανδία που δεν είναι καταγεγραμμένες ως φορολογικοί κάτοικοι σε καμία χώρα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η μόνιμη υποεπιτροπή της Γερουσίας για έρευνες ανακοίνωσε μία έκθεση 40 σελίδων σχετικά με την διεθνή φορολογική διάρθρωση της Apple εν όψει της σημερινής κατάθεσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τιμ Κουκ ενώπιον της Γερουσίας.
«Η Apple αναζητούσε το Άγιο Δισκοπότηρο της φοροαποφυγής. Δημιούργησε εξωχώριες εταιρείες που κατείχαν δεκάδες δισ. δολαρίων, ενώ υποστήριζε ότι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι πουθενά», δήλωσε ο Γερουσιαστής Καρλ Λιβάιν του Δημοκρατικού Κόμματος που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής και θα διευθύνει την εξέταση.
Η έκθεση της Γερουσίας αναφέρει ότι με τη χρήση «παραθύρων» της νομοθεσίας για τη φορολογία των κερδών της διεθνώς, η Apple εξοικονόμησε την τελευταία 4ετία τον φόρο που θα πλήρωνε στην Αμερική για κέρδη 44 δισ. δολαρίων, τα οποία θα θεωρούνταν διαφορετικά «φορολογητέο εξωχώριο (offshore) εισόδημα». Ωστόσο, η Επιτροπή σημείωσε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις πως η Apple έκανε κάτι παράνομο στην προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει τη φορολογία της. «Πρόκειται για τον ορισμό ενός φορολογικού «παραθύρου», που τεχνικά μπορεί να είναι συμβατό με το νόμο, αλλά παραβιάζει το πνεύμα του», δήλωσε ο κ. Λιβάιν.
Το επιτελείο της Επιτροπής ανέφερε ότι τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα περιλαμβάνουν τη χρήση των μη φορολογικών κατοίκων – θυγατρικών της Apple στην Ιρλανδία, στις οποίες διοχετεύονταν τα κέρδη της επιχείρησης σε διεθνές επίπεδο. Μία από αυτές τις θυγατρικές, η Apple Sales International (ASI) δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για πωλήσεις 74 δισ. δολαρίων από το 2009 έως το 2012. Το 2011, η εταιρεία πλήρωσε φόρο 10 εκατ. δολαρίων για κέρδη ύψους 22 δισ. δολαρίων, με φορολογικό συντελεστή δηλαδή 0,05%, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Μία άλλη θυγατρική, η Apple Operations International (AOI) που δεν εμφανιζόταν πουθενά ως φορολογικός κάτοικος, δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε καμία χώρα την τελευταία πενταετία, παρά τα εισοδήματά της ύψους 30 δισ. δολαρίων που διαπίστωσε η επιτροπή την περίοδο 2009-2012. Η AOI ιδρύθηκε το 1980 και το διοικητικό συμβούλιό της συνεδριάζει στις ΗΠΑ, αλλά χωρίς να υπάρχει φυσική παρουσία εργαζομένων. «Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζουμε κανέναν που να έχει δει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Λιβάιν.
Επιπρόσθετα, οι εξεταστές βρήκαν ότι η Apple συνήψε μία ειδική συμφωνία με την Ιρλανδία για να εφαρμόσει ένα φορολογικό συντελεστή μικρότερο από 2% σε όλα τα φορολογητέα στη χώρα κέρδη της, ο οποίος είναι πολύ χαμηλότερο από το φορολογικό συντελεστή 12% που επιβάλει η Ιρλανδία για τις επιχειρήσεις.
Στην κατάθεση που έχει ετοιμάσει για την ακρόασή της ενώπιον της Γερουσίας, η Apple αρνείται ότι χρησιμοποίησε «φορολογικά τεχνάσματα» για να μειώσει τις πληρωμές φόρων και υποστηρίζει ότι είναι η εταιρεία με τις υψηλότερες πληρωμές εταιρικών φόρων στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αρνείται επίσης ότι η AOL ήταν μία «εταιρεία πωλήσεων», υποστηρίζοντας ότι δημιουργήθηκε για να διαχειρίζεται τις «παγκόσμιες ροές κεφαλαίων» της και ότι οι δραστηριότητές της δεν μείωσαν τους φόρους της Apple. Επίσης, η Apple υπεραμύνθηκε των πρακτικών της να μεταθέτει μέρος του κόστους της για έρευνα και ανάπτυξη στην Ιρλανδία, αν και διεξάγει «στην πραγματικότητα όλη» τη σχετική εργασία στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία αυτή «επιτρέπεται από τον αμερικανικό νόμο και είναι συνεπής με όλες τις αμερικανικές ρυθμίσεις».
Η Apple είναι η τρίτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που αντιμετωπίζει έρευνα της Επιτροπής της Γερουσίας, μετά τη Microsoft και τη Hewlett – Packard, ενώ το επιτελείο της Επιτροπής δήλωσε ότι η εταιρεία δεν συνεργάσθηκε για την έρευνα.
Use Facebook to Comment on this Post