xOrisOria News

H Aργεντινή κλείνει πάλι το μάτι σε όσους δεν αποδέχθηκαν «κούρεμα» χρέους

Μπουένος Αϊρες, Αργεντινή

Με συντριπτική πλειοψηφία το Κογκρέσο της Αργεντινής ψήφισε υπέρ του ανοίγματος ενός ακόμα…
κεφαλαίου στην υπόθεση του «κουρέματος» του χρέους, με στόχο να απομονώσει τα κερδοσκοπικά funds που δεν αποδέχθηκαν τα διαδοχικά «κουρέματα» του 2005 και του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνες τις αναδιαρθρώσεις συμμετείχε το 93% των πιστωτών, ωστόσο, το υπόλοιπο 7% εξακολουθεί να προκαλεί «πονοκεφάλους» στο Μπουένος Αϊρες με δικαστικές προσφυγές στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, η αμερικανική δικαιοσύνη με πρόσφατη απόφασή της κάλεσε την κυβέρνηση να πληρώσει το ποσό του 1,3 δισ. δολαρίων σε κατόχους ομολόγων που δεν μπήκαν στο «κούρεμα», ωστόσο, η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστέα, δεδομένου ότι η Αργεντινή έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης υπερψήφισαν 192 βουλευτές, έναντι 33 που τάχθηκαν κατά. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ τάχθηκαν ακόμα και μεγάλα τμήματα της σκληρής απέναντι στην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες, αντιπολίτευσης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία απευθύνεται στο 7% των όσων δεν αποδέχθηκαν τις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις με όρους σχεδόν ίδιους με εκείνους του 2005 και του 2010.

Από το 7%, υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 0,45%, το οποίο η Αργεντινή χαρακτηρίζει ως κερδοσκοπικά hedge funds (vulture funds ή fondos buitre στα ισπανικά).

Στόχος τους δεν είναι να αποδεχθούν οποιονδήποτε συμβιβασμό, αλλά να «κυνηγήσουν» κυβερνήσεις ώστε να αποζημιωθούν με κάθε τρόπο.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της τακτικής είναι η περιπέτεια του αργεντινού πολεμικού πλοίου Libertad, το οποίο όταν βρέθηκε στο λιμάνι της Γκάνας (στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού), ακινητοποιήθηκε και κατασχέθηκε από τις αφρικανικές αρχές.

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του αμερικανικού hedge fund, NML Capital, έναντι χρέους 20 εκατ. δολαρίων.

Μάλιστα, η NML Capital προσφέρθηκε να μεταφέρει δωρεάν πίσω στην Αργεντινή το πλήρωμα, συνολικά 300 άτομα. Σημειώνεται ότι μεταξύ του πληρώματος ήταν και αξιωματικοί του Ναυτικού άλλων χωρών της Νοτίου Αμερικής.

Τελικά μετά από περιπέτεια τριών μηνών το πλήρωμα επέστρεψε στην Αργεντινή, αφού το Μπουένος Αϊρες προσέφυγε στα Ηνωμένα Έθνη, όπου δικαιώθηκε.

Η Αργεντινή αρνείται να πληρώσει στο ακέραιο όσους δεν αποδέχθηκαν τα «κουρέματα», θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για το 93% των πιστωτών που τα αποδέχθηκαν.

Το χειρότερο όμως είναι ότι θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο διεκδικήσεων και από αυτούς που «κουρεύτηκαν», το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί η χώρα.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές θεωρούν απίθανο η νομοθετική πρωτοβουλία να πείσει κάποιους από τα κερδοσκοπικά hedge funds -ιδίως από τη στιγμή που προχωρούν οι προσφυγές στα δικαστήρια των ΗΠΑ- ωστόσο, κάποιοι από αυτό το 7% ενδέχεται να πειστούν, ανεβάζοντας τελικά το 93%.

Αυτό θα έδινε στην Αργεντινή ένα πλεονέκτημα, την ώρα που το θέμα έχει φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό της Αργεντινής στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ταχθεί η κυβέρνηση Ομπάμα, η Federal Bank, αλλά και το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι αν το δικαστήριο δικαίωνε τους ομολογιούχους του 7%, αυτό θα αποτελούσε κακό προηγούμενο και για άλλες χώρες, ακόμα και της Ευρώπης, που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Απόστολος Ρουμπάνης
news.in.gr

Use Facebook to Comment on this Post