Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων εθνών, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε…
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Οι παράγοντες που ενθάρρυναν την οικονομική ανάπτυξη, όπως είναι τα υψηλά εκπαιδευτικά επιτεύγματα, η αύξηση της απασχόλησης στην επίσημη αγορά εργασίας και η αλλαγή από την αγροτική ζωή στη βιομηχανική φαίνεται να έχουν διπλή επίδραση. Όχι μόνο κατέστησαν τις προδιαγραφές του τρόπου ζωής των ατόμων πιο υψηλές, αλλά επίσης βρέθηκαν να σχετίζονται με τη μείωση του ρυθμού αναπαραγωγής.
Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της μελέτης, ανέδειξε ότι τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα παρέμβασης ήταν αυτά που προώθησαν τις αλλαγές που είχαν πραγματικό αντίκτυπο στα άτομα. Για παράδειγμα, αν και οι διαφημιστικές καμπάνιες προάγουν τη μείωση του αριθμού των συλλήψεων σε περισσότερο πληθυσμό και με λιγότερο κόστος, τα προγράμματα παρέμβασης που παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες υγείας και πρόσβαση στις μεθόδους αντισύλληψης έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Η διεξαγωγή των προγραμμάτων αυτών λοιπόν, συνιστά καλύτερη χρήση των πόρων, σε σύγκριση με τις διαφημιστικές καμπάνιες.
Στη μελέτη τους οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα από 250.000 άτομα που είχαν συλλεχθεί από το 1996 και μετά, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που έλαβαν από αναλυτικές συνεντεύξεις με 800 περίπου γυναίκες. Παράλληλα, έλαβαν υπόψη 64 παράγοντες που σχετίζονται με το μέγεθος τη οικογένειας και τους οργάνωσαν σύμφωνα με τρεις πιθανές εξηγήσεις για τη μείωση του αναπαραγωγικού ρυθμού.
• Κίνδυνος και θνησιμότητα: Η εξήγηση αυτή υποστηρίζει ότι οι γονείς έχουν λιγότερα παιδιά στο βαθμό που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα επιβιώσουν και θα ενηλικιωθούν.
• Οικονομία και επενδύσεις. Σύμφωνα με την εξήγηση αυτή, η αλλαγή προς μια αγοραστική οικονομία αυξάνει το κόστος επένδυσης του ατόμου στον εαυτό του και στην ανατροφή των παιδιών του.
• Πολιτισμική μετάβαση. Η εξήγηση αυτή επισημαίνει την επίδραση που έχουν στον αναπαραγωγικό ρυθμό, οι νέες κοινωνικές αντιλήψεις για την αξία των παιδιών, για το ιδανικό μέγεθος οικογένειας, καθώς και για την αποδοχή της αντισύλληψης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως αν και η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων ανέδειξε τη μεγαλύτερη επίδραση των οικονομικών παραγόντων στη μείωση του αναπαραγωγικού ρυθμού, άλλα φαινόμενα, όπως είναι ο δείκτης θνησιμότητας και οι παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, βρέθηκαν να έχουν επίσης σημαντική επιρροή.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μείωση του πληθυσμού άρχισε να σημειώνεται στη δυτική Ευρώπη το 18ο αιώνα, αλλά η ακριβής αιτία παρέμεινε αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων, εξαιτίας των διαφορετικών εξηγήσεων που πρότεινε η βιβλιογραφία. Η παρούσα μελέτη δημιούργησε ένα πλαίσιο εργασίας που επιτρέπει τη σύγκριση των εξηγήσεων αυτών . Δεδομένα από πληθυσμούς οποιασδήποτε περιοχής μπορούν να αναλυθούν με τον τρόπο αυτό και να παρέχουν χρήσιμη βοήθεια στους ερευνητές , στους κυβερνητικούς φορείς, στους επαγγελματίες υγείας και σε όσους άλλους επιθυμούν να κατανοήσουν τις βασικές συνιστώσες των δημογραφικών αλλαγών στη συγκεκριμένη περιοχή.