Το History Channel κάνει εκτενές ρεπορτάζ για τα ευρήματα και την πορεία των ανασκαφών στο λόφο Καστά, και δίνει ακόμη μια εκδοχή που απαντά στο μεγάλο ερώτημα.
Μάλιστα, ο αρθρογράφος θεωρεί ως πιθανότερη εκδοχή να βρίσκεται θαμμένη εκεί η μητέρα του Αλέξανδρου αναφέροντας πως το εύρημα που στιγματίζει τον τάφο, κατά συνέπεια και τον …ένοικό του, είναι οι Καρυάτιδες.
Στο σχετικό άρθρο, στο οποίοι αναφέρονται και τα συμπεράσματα άλλων ερευνητών που υποστηρίζουν ότι στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας, ο Νέαρχος, ο Κάσσανδρος ή η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη, υιοθετούνται κάποια από τα επιχειρήματα του Βρετανού αιγυπτιολόγου Αντριου Τσαγκ.
Ο Βρετανός αναφέρει πως οι Καρυάτιδες πιθανότατα είναι ιέρειες του Διονύσου, οι οποίες συμμετείχαν με Ολυμπιάδα σε διονυσιακά όργια και ορφικά μυστήρια. Και είναι οι ίδιες που επιλέχθηκαν ως αιώνιοι φύλακες στον τάφο της συντρόφου τους, μαζί με τις Σφίγγες της εισόδου.
Στο τέλος του άρθρου φιλοξενείται και η άποψη της αρχαιολόγου και καθηγήτριας της Πανεπιστημίου της Αθήνας Ολγας Παλαγγιά. Η κ. Παλαγγιά εξακολουθεί να αμφισβητεί την επικεφαλής της ανασκαφής αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και επιμένει στην άποψη ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός και όχι μακεδονικός.
«Δεν είναι μακεδονικός τύμβος, γιατί τέτοιου τύπου τύμβοι εμφανίστηκαν μόλις στα μέσα του δευτέρου αιώνα π. Χ. όταν η Μακεδονία ήταν ρωμαϊκή κτήση», αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας στο άρθρο.
Σε αυτό, μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως η Αμφίπολη βρίσκεται κοντά στο σημείο που έλαβε χώρα η μεγάλη μάχη των στρατευμάτων του Οκτάβιου Αυγούστου και του Μάρκου Αντώνιου, που κατατρόπωσαν τους δολοφόνους του Ιουλίου Καίσαρα, Βρούτο και Κάσσιο, το 42 π.Χ.