Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αρχίσει και συμπεριφέρονται ως «κανονικά» ομόλογα μιας χώρας εκτός του πυρήνα της Ευρωζώνης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν σημειώσει πολύ καλές αποδόσεις από τις αρχές της χρονιάς και οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θεωρούνται φιλικές προς την αγορά, όπως σημειώνει η HSBC σε νέα έκθεσή της.
Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί από περίπου 400 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους σε 265 μ.β. τώρα, ενώ έναντι των ιταλικών έχει υποχωρήσει στις 25 μ.β. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 40%, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν υπερδιπλάσια κέρδη. Οπως φαίνεται, αρκετή αισιοδοξία έχει ήδη αποτιμηθεί από την αγορά, ωστόσο, όπως εκτιμά η βρετανική τράπεζα, μπορεί να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις –που δεν σχετίζονται απαραίτητα με τις πολιτικές της Ν.Δ.– οι οποίες θα ενισχύσουν κι άλλο την επενδυτική εμπιστοσύνη. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος του μεγάλου cash buffer που διαθέτει, για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Επίσης, το όριο των θέσεων των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να αυξηθεί, βοηθώντας τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά. Τα capital controls θα μπορούσαν να αρθούν ενώ και τα σχέδια των ΤΧΣ-ΤτΕ για τη μείωση των NPEs θα μπορούσαν να προχωρήσουν.
Τέλος, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Εάν η Ελλάδα «ανέβει» στην κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας –κάτι που σύμφωνα με την HSBC θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να συμβεί–, θα μπορέσει να ενταχθεί σε ένα νέο πιθανό QE από την ΕΚΤ ή τουλάχιστον να συμμετάσχει στην περίοδο επανεπενδύσεων του προηγούμενου QE.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας, αν και το ισχυρό ράλι των ελληνικών ομολόγων μπορεί να έχει τελειώσει, ωστόσο το σταθερό περιβάλλον βοηθάει στην αύξηση της επενδυτικής βάσης, ενώ και η ΕΚΤ στηρίζει τη ζήτηση για αποδόσεις και έτσι είναι πιθανή η περαιτέρω βελτίωση. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αρχίσει και συμπεριφέρονται ως «κανονικά» ομόλογα μιας χώρας εκτός του πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως είναι τα ισπανικά, και αποτελούν πλέον πολύ πιο ελκυστική επένδυση για τους «καλής ποιότητας» επενδυτές από ό,τι στο παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η HSBC σημειώνει ότι οι θετικές εξελίξεις στη χώρα και η αισιοδοξία για τη μείωση των NPEs ήταν οι «οδηγοί» του ράλι που κατέγραψε ο κλάδος από τις αρχές του έτους. Η βρετανική τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει στην ικανότητα του κλάδου να παραγάγει κέρδη και να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ομαλοποίησης των ισολογισμών, ωστόσο με τους κινδύνους να είναι περισσότερο ισορροπημένοι πλέον, το βασικό της σενάριο είναι ότι τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών είναι τώρα περιορισμένα.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr