xOrisOria News

html για αρχάριους

Στο άρθρο αυτό παρουσιαζουμε html για αρχάριους. Αυτό το άρθρο ανήκει σε μια σειρά τεχνολογικών άρθρων πάνω στην κατασκευή ιστοσελίδων και στην προώθηση ιστοσελίδων που παρουσιάζουμε μέσα από το to-mati.net.
Η γλώσσα html είναι η γλώσσα με την οποία κατασκευάζονται οι ιστοσελίδες. …
Το html προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων HyperText Markup Language, είναι δηλαδή μιαγλώσσα για τη μορφοποίηση υπερκειμένου. Το υπερκείμενο είναι ένα κείμενο που περιέχει υπερ-συνδέσμους. Δηλαδή δεν βρίσκεται ολόκληρο το κείμενο σε ένα σημείο, αλλά είναι διασκορπισμένο σε πολλά σημεία, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με υπερ-συνδέσμους. Οι υπερ-σύνδεσμοι είναι λέξεις πάνω στις οποίες μπορούμε να πατήσουμε και να πάμε σε άλλο σημείο του κειμένου. Είναι τα γνωστά μας links. Ολόκληρο το internet είναι ένα τεράστιο υπερκείμενο. Όλες οι σελίδες που υπάρχουν στο internet είναι μορφοποιημένες σύμφωνα με τη γλώσσα html.
html για αρχάριους html για αρχάριους
Με τη γλώσσα html μπορούμε να κατασκευάσουμε μια ιστοσελίδα. Η γλώσσα html έχει πολύ απλή δομή, και είναι πολύ εύκολο σε οποιονδήποτε να τη μάθει. Πριν προχωρήσουμε στο html για αρχάριους πρέπει να αναφέρουμε οτι η γλώσσα html διδάσκεται στα τεχνικά λύκεια, στην τρίτη τάξη, στον τομέα πληροφορικής και δικτύων. Ή αλλιώς, για να είμαστε πιο σωστοί, στο δεύτερο κύκλο. Επίσης διδάσκεται σε εργαστήρια ελευθέρων σπουδών. Οι περισσότερες σχολές ecdl κατά καιρούς δημιουργούν και τμήματα κατασκευής ιστοσελίδων. Ενδεικτικά ο χρόνος εκπαίδευσης είναι περίπου δεκαπέντε με τριάντα ώρες, αλλά μπορείτε να βρειτε και σχολές με ολιγομελή τμήματα που θα σας μάθουν html σε λιγότερες από δεκαπέντε ώρες, ίσως και σε δέκα ώρες.
Η γλώσσα html χρησιμοποιείται για να αναπαραστήσουμε οτιδήποτε εμφανίζεται σε μια ιστοσελίδα. Μπορούμε να αναπαραστήσουμε τις λέξεις, τις παραγράφους, τις επικεφαλίδες, τις εικόνες, τα video, τους υπερσυνδέσμους (links), τους πίνακες, τις λίστες, τις φόρμες, τα χρώματα καθώς και οτιδήποτε άλλο βλέπουμε να εμφανίζεται στο φυλομετρητή μας (browser).
Με τη γλώσσα html αυτή η πληροφορία μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε browser. Όμως εδώ πρέπει να τονίσουμε οτι ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που παρουσιάζεται η πληροφορία σε κάθε φυλομετρητή. Δηλαδή ο ίδιος κώδικας html να βγάζει άλλο αποτέλεσμα σε ένα browser και άλλο αποτέλεσμα σε άλλο browser. Για παράδειγμα στον ένα browser να εμφανίζει το περιεχόμενο των κελιών ενός πίνακα στοιχισμένο στο κέντρο, ενώ σε άλλο browser να το εμφανίζει στοιχισμένο στα αριστερά (δηλαδή να μην έχει δεχτεί την εντολή για την κεντρική στοίχηση).

Εφόσον παρουσιάζουμε html για αρχάριους, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά. Η γλώσσα html έχει την εξής δομή: αποτελείται από τα html στοιχεία τα οποία είναι οι ετικέτες (tags) που περικλείονται από τριγωνικές παρενθέσεις (angle bracket) όπως για παράδειγμα στο html, οι οποίες βρίσκονται μέσα στο περιχόμενο της ιστοσελίδας. Οι ετικέτες html συνήθως χρησιμοποιούνται σε ζευγάρια όπως για παράδειγμα στα h1 και /h1, παρόλο που κάποιες ετικέτες είναι μόνες τους, χωρίς ζευγάρι, όπως για παράδειγμα η ετικέτα img. Η πρώτη ετικέτα σε ένα ζευγάρι ετικετών αποτελεί την ετικέτα αρχής (start tag, ή αλλιώς opening tag), ενώ η δεύτερη ετικέτα του ζευγαριού αποτελεί την ετικέτα κλεισίματος (end tag, ή αλλιώς closing tag). Ανάμεσα στις δυο αυτές ετικέτες μπορεί να μπει κείμενο, άλλες ετικέτες html, σχόλια καθώς και άλλο περιεχόμενο βασισμένο σε κείμενο (text-based content).
Ο σκοπός του φυλομετρητή είναι να διαβάζει τα έγγραφα HTML (HTML documents) και να τα μετατρέπει σε στοιχεία που μπορεί να τα διαβάσει ο χρήστης (κείμενα, εικόνες, ήχο ή video). Ο φυλομετρητής δεν παρουσιάζει τις ετικέτες html, αλλά απλά χρησιμοποιεί αυτές τις ετικέτες για να μεταφράσει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Αυτό είναι κάτι που μπερδεύει όλους όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην html, και γιαυτό το τονίζουμε ιδιαίτερα σε αυτό το βοήθημα html για αρχάριους.
Τα στοιχεία html αποτελούν τους δομικούς λίθους για όλες τις ιστοσελίδες. Η γλώσσα html επιτρέπει στις εικόνες και σε άλλα αντικείμενα να ενσωματώνονται μέσα στην ιστοσελίδα και να χρησιμοποιούνται με δημιουργικό τρόπο. Δηλαδή η γλώσσα html μας δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσουμε εικόνες, κείμενα, αντικείμενα (ήχο ή video) ώστε να φτιάξουμε αποτέλεσμα που να είναι καλό. Όταν λέμε καλό εννοούμε τόσο το εικαστικό κομμάτι (δηλαδή να είναι ωραίο στο μάτι) όσο και την εσωτερική του δομή (εδώ εννοούμε το σημασιολογικό κομμάτι).
Πέρα από τις απλές ετικέτες που παρουσιάζουν τα στοιχεία html, η γλώσα html μπορεί να ενσωματώσει και επιπλέον αντικείμενα όπως για παράδειγμα εικόνες, video, css, και πολλά άλλα. Όλα αυτά θα μπορέσετε να τα βρείτε και στο δικό μας blog, στο to-mati.net, στα σχετικά άρθρα, για παράδειγμα στην «εισαγωγή στην html», στην «εισαγωγή στο css», στην «εισαγωγή στη javascript», στην «html για αρχάριους» ή στην «εισαγωγή στο jquery»
Παρουσιάσαμε μια εισαγωγή στο html, δηλαδή html για αρχάριους.

Πηγή: http://www.to-mati.net/54103/html-gia-archarious

Use Facebook to Comment on this Post