Εκατό χιλιάδες Ελληνόπουλα τελειώνουν σήμερα τις εξετάσεις τους, αλλά αν τα ρωτήσει κανείς τι σημαντικό συνέβη στην πατρίδα «σαν…
Στις 30 Μαϊου του 1941 λοιπόν δυο παλικάρια με ψυχή, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, φοιτητές αμφότεροι, σκαρφάλωσαν το βράδυ στην Ακρόπολη και με κίνδυνο της ζωής τους ξεκρέμασαν την τεράστια χιτλερική σημαία που είχαν αναρτήσει οι Γερμανοί κατακτητές μόλις κατέλαβαν την Αθήνα τέσσερις μέρες πριν. Ηταν η πρώτη σπουδαία αντιστασιακή ενέργεια στην τότε σκλαβωμένη Ευρώπη.
Όχι όμως ακριβώς η πρώτη. Την ίδια μέρα ένας άλλος γενναίος πατριώτης, ο τότε αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος αρνήθηκε –και αυτός με κίνδυνο της ζωής του- να ορκίσει την προδοτική κυβέρνηση Τσολάκογλου που είχαν διορίσει οι κατακτητές για να αφανίσουν, να ληστέψουν και να τιμωρήσουν τη δόλια πατρίδα που μόλις προ δεκαημέρου τους είχε ρεζιλέψει στη «μάχη της Κρήτης». Ο Χρύσανθος αντικαταστάθηκε αμέσως και εξορίστηκε. Εμεινε όμως στην ιστορία!
Αλλά ούτε και αυτή ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη εκείνων των ημερών. Στις 27 Απριλίου, όταν τα πρώτα χιτλερικά «πάντσερ» έμπαιναν στην Κηφισιά η διάσημη Ελληνίδα συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, προγιαγιά του σημερινού πρωθυπουργού, με την αγωνία της περήφανης Ελληνίδας που δεν ανέχεται τη σκλαβιά, αυτοκτόνησε με δηλητήριο. Την ακολούθησαν σε… ζωντανή αντίσταση αναρίθμητες Ελληνίδες…
Ούτε όμως και αυτή ήταν η πρώτη πράξη αυτοθυσίας. Όταν οι Γερμανοί ανέβηκαν στην Ακρόπολη να κρεμάσουν τη «σβάστικα», στις 27 Απριλίου ,το 17χρονο ευζωνάκι, ο Κώστας Κουκκίδης, που φρουρούσε την ελληνική σημαία και διατάχθηκε να την ξεκρεμάσει, την ξεκρέμασε μεν αλλά, χωρίς να διστάσει, τυλίχτηκε με αυτή και έπεσε στο γκρεμό αφήνοντας εμβρόντητους τους χιτλερικούς.
Πολύ πιο εμβρόντητο όμως άφησε ο μαθητής του Βαρβακείου Μαθιός Πόταγαςτον Γερμανό διοικητή φάλαγγας αρμάτων μάχης που έμπαιναν στις 2 Μαϊου να καταλάβουν τη Βυτίνα, όταν στάθηκε μπροστά στο πρώτο άρμα και φώναξε «Σταθείτε, δεν θα μας σκλαβώσετε!». Ο χιτλερικός αξιωματικός όχι μόνο γάζωσε το παλικάρι με το «στάγιερ» του αλλά διέταξε τους στρατιώτες του να του συνθλίψουν το κεφάλι με έναν ογκόλιθο… Ο Πόταγας έγινε το σύμβολο του αντιστασιακού μαθητόκοσμου.
Όλα αυτά συνέβησαν στις πρώτες τέσσερις μέρες της γερμανικής κατοχής, με ήρωες έξι πατριώτες που αμέσως μετά θα τους ακολουθούσαν έξι εκατομμύρια Ελλήνων, σε μια πανεθνική αντίσταση που θάμπωσε την Ευρώπη και που θα έπρεπε να τη γνωρίζουν και να τη μιμούνται, έστω με άλλους τρόπους, οι σημερινοί νέοι της γερμανικής κατοχής καθώς μαστίζονται από την ανεργία αλλά εκπαιδεύονται να περιμένουν αδρανείς το μοιραίο!…