Η Greenpeace, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, διοργανώνει σε 75 πόλεις σε όλο τον κόσμο τη…
Το Ice Ride θα ξεκινήσει με ποδηλατοπορεία από το Σύνταγμα, στις 17.30 το απόγευμα, η οποία θα καταλήξει στον Μπάτη Παλαιού Φαλήρου, με σκοπό τη λήψη μίας ομαδικής φωτογραφίας που θα κάνει το γύρο του κόσμου. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με παράλληλα δρώμενα και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, της εφημερίδας «Athens Voice» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Εν Λευκώ».
Στόχος της δράσης είναι να αναδείξει τη σημασία του ευάλωτου συστήματος της Αρκτικής για το κλίμα της Γης, την ώρα που αυτό απειλείται από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Παράλληλα, επιδιώκει να αναδείξει άλλες λύσεις, όπως ένας διαφορετικός, βιώσιμος τομέας μεταφορών, που συμβάλλουν καθοριστικά στο να σπάσουμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και να αποφύγουμε τη μη αναστρέψιμη υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η 15η Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί για φέτος η ελάχιστη ποσότητα πάγου της θερινής περιόδου στην Αρκτική (sea iceminimum). Είναι επίσης η ημέρα που ξεκινάει η εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο. Τι καλύτερο από μία ποδηλατοδρομία, χρησιμοποιώντας δηλαδή το πλέον ειρηνικό, έξυπνο και οικολογικό μέσο μεταφοράς, για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας του πλανήτη από την καταστροφική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα;
«Η εμμονή σε όλο και περισσότερο πετρέλαιο έχει φέρει τον πλανήτη ένα βήμα πριν την αμετάκλητη καταστροφή, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει άλλες επιλογές, όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και ένας πιο βιώσιμος τομέας μεταφορών με επίκεντρο τον άνθρωπο – και όχι το αυτοκίνητο» ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Παράλληλα, αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική μοιάζει ιδιαίτερα οικείο και στην Ελλάδα: άπληστες επιχειρήσεις και ανεύθυνοι πολιτικοί θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τις ζωές μας προς χάριν του βραχυπρόθεσμου κέρδους, αγνοώντας το συλλογικό συμφέρον. Συνεπώς, η Αρκτική βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της άμυνας και ανάγεται σε σύμβολο για ένα ασφαλέστερο και καθαρότερο μέλλον με περισσότερη ευημερία για όλους» συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου.
Η Αρκτική αφορά όλους μας
Ο πάγος της Αρκτικής αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, σταθεροποιώντας το κλίμα της Γης και διατηρώντας την έτσι “δροσερή”. Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική επηρεάζει τη ζωή και το μέλλον όλων μας. Τα τελευταία 30 χρόνια, ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής έχει μειωθεί κατά 75%, κυρίως εξαιτίας της καύσης πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων. Οι πάγοι λιώνουν με τόσο γρήγορους ρυθμούς που οι επιστήμονες προειδοποιούν πως έχουμε μόλις λίγα χρόνια μπροστά μας για να σταματήσουμε μία μη-αναστρέψιμη διαδικασία υπερθέρμανσης του πλανήτη[3]. Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές στην Ελλάδα, που θα χάσει το εύκρατο κλίμα της, ένα από τα καλύτερα και πιο ήπια του κόσμου.
Ωστόσο, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες (όπως η Shell και η Gazprom) που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα, θέλουν να εκμεταλλευτούν το λιώσιμο των πάγων για να ψάξουν για ακόμα περισσότερο πετρέλαιο. Αυτό παρατείνει αχρείαστα την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και οδηγεί τον πλανήτη μας με μαθηματική ακρίβεια προς την καταστροφή.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: savethearctic.org/iceride