xOrisOria News

Το Internet πιο ευάλωτο από ποτέ

Οι μέρες που το Internet μπορούσε να αντισταθεί απέναντι σε μία πιθανή πτώση της λειτουργίας του φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί μετά και τα πρόσφατα προβλήματα στη λειτουργία του Facebook χθες το βράδυ, όπου χρήστες που επιχειρούσαν να…
συνδεθούν στον ιστότοπο μέσω άλλων site (κυρίως ενημερωτικών), αντίκριζαν στις οθόνες των υπολογιστών τους μήνυμα λάθους.
Κυρίως επηρεάστηκαν από τη δυσλειτουργία οι χρήστες μεγάλων ενημερωτικών site όπως το CNN,
το NBS News και η Washington Post, αλλά όχι μόνο αυτοί. Πιθανολογείται ότι λόγω του τρόπου διασύνδεσης και ταυτοποίησης των χρηστών του Facebook κατά τη διάρκεια του Log in, ακόμα κι ένα απλό λάθος ενός από τους προγραμματιστές μπορεί να κοστίσει την πρόσβαση σε εκατομμύρια χρήστες.
Παρ’όμοια φαινόμενα με αυτό που πλήττει τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζονται και σε άλλα εξαιρετικά δημοφιλή site στο Internet όπως το Amazon. Το Amazon Web Service, που παρέχει φτηνές υπηρεσίες webhosting και το οποίο χρησιμοποιούν αρκετές επιχειρήσεις του Silicon Valley που βρίσκονται στη φάση του start-up, είναι τόσο μεγάλο, που σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα στη λειτουργία του, το μισό web μπορεί να επηρεαστεί. Χαρακτηριστικά, την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν έπεσε ένα κέντρο δεδομένων στο Amazon, εκατομμύρια χρήστες αδυνατούσαν να κατεβάσουν ταινίες από το Netflix. Η ίδια η διοίκηση της εταιρείας δείχνει να θεωρεί αναπόφευκτο το να προκύπτουν παρόμοια προβλήματα, που της κοστίζουν ετησίως περί τα 4 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις.
Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος γιατί οι εταιρίες αποδέχονται αυτά τα επιπλέον κόστη, χρησιμοποιόντας αυτόν τον τρόπο διασύνδεσης. Ο λόγος είναι απλός: Τα οφέλη είναι συγκριτικά απείρως μεγαλύτερα. Για παράδειγμα αν σε έναν ιστότοπο χρησιμοποιείται το Facebook, η επισκεψιμότητα του μπορεί να αυξηθεί έως και τρεις φορές. Επιπλέον αν και υπάρχουν τρόποι να προστατέψει κάποιο site σύστημά του από προβλήματα πτώσεις λειτουργίας, συχνά δεν το κάνει και λόγω κόστους και λόγω του ότι απατείται η ταυτόχρονη λήψη παρομοίων μέτρων ασφαλείας από όλα τα συνεργαζόμενα site, κάτι που είναι σπάνιο να γίνει.
Είναι γνωστό ότι το Facebook και το Amazon φιλοξενούν αρκετούς νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από την αστάθεια που προκαλείται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Απομένει να δούμε αν τα προβλήματα θα λυθούν ή αν μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει o βαθμός διείσδυσης των site.

 europaikosnotos

Use Facebook to Comment on this Post