Η «ξανθιά καλόγρια», όπως αποκαλείται το ανέπαφο σώμα της ορθόδοξης μοναχής, έζησε ασκητικό βίο στις σπηλιές της Ιλχάρα πριν από περίπου 1.000 χρόνια.
Οπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα στην περιοχή της Νίγδης, όπου υπήρχε μια ανθούσα ορθόδοξη κοινότητα μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών, ανακαλύφθηκε το σκήνωμα μιας ελληνορθόδοξης καλόγριας καθώς και τα οστά άλλων τεσσάρων παιδιών.
Οι ειδικοί θεωρούν πως η «ξανθιά καλόγρια» μόνασε στην κοιλάδα της Ιλχάρα με τις αμέτρητες σπηλιές.
Εκεί, σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή Αρχαιολογίας Mustafa Eryaman, έζησε γύρω στο 1.100 η «ξανθιά καλόγρια», η οποία, κατά τους επιστήμονες, έζησε μέχρι την ηλικία των 22 ετών και πέθανε ίσως από κάποια μόλυνση ή ασθένεια, καθώς στο σώμα της δεν υπάρχουν ίχνη χτυπήματος.
Η 22χρονη μοναχή είχε ύψος 1,62 μέτρα και πήρε το όνομα «ξανθιά καλόγρια» ή «αδελφή» λόγω του κίτρινου χρώματος στα μαλλιά και τα βλέφαρά της.
Από το DNA που ανιχνεύτηκε στα μαλλιά της διαπιστώθηκε ότι τρεφόταν με προϊόντα από τη θάλασσα. Κάποιοι πιο τολμηροί -όχι μόνο χριστιανοί- δεν διστάζουν να αποδώσουν το σκήνωμα σε κάποιο πρόσωπο που, αν και θαμμένο, παρέμεινε ανέπαφο για να αποκαλύψει την αγιοσύνη του.
Οι Τούρκοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη της καλόγριας και την έχουν μεταφέρει στο μουσείο, όπου έχει τοποθετηθεί σε ειδική γυάλινη θήκη. Αυτό που εντυπωσιάζει όσους τη βλέπουν είναι πόσο καλά έχει διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων.
Οι ερευνητές του «National Geographic» που μελέτησαν πριν από λίγα χρόνια το σώμα της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είχε γίνει μητέρα, λόγω του σχήματος της λεκάνης της. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι κοντά της βρέθηκαν θαμμένα τέσσερα μικρά παιδιά, πράγμα που περιπλέκει περισσότερο το μυστήριο. Μάλιστα, το ένα -υπολογίζεται δύο ετών- ήταν τυλιγμένο με σπάργανα.
Ηταν κάποια ασθένεια που προκάλεσε τον θάνατό τους, μια μόλυνση, μια δηλητηρίαση; Αυτό ακόμη δεν είναι σε θέση να τον γνωρίζουν οι ειδικοί.