xOrisOria News

Τί μέλει γενέσθαι με την Kavala Oil και την Energean Oil & Gas

Η χθεσινοβραδινή επικύρωση της σύμβασης για την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα στον κόλπο της Καβάλας, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των εταιρειών Energean Oil & Gas και της Kavala Oil, δεν ήταν κάτι που…

ξένισε τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα διεθνώς, στο χώρο της αγοράς πετρελαίου. Το ζήτημα που ανακύπτει, ωστόσο, είναι αν και κατά πόσο το παράδοξο επιχειρηματικό σχήμα που υπάρχει μεταξύ των δύο εταιρειών θα παραμείνει ως έχει, αφού η δεύτερη έχει ήδη καταγγείλει τη συμφωνία που είχε συνάψει με την Energean Oil & Gas, η οποία, όμως, κατέχει το 67% των μετοχών της Kavala Oil και ως εκ τούτου από χθες το βράδυ είναι ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης.

Είναι, όμως, μόνον έτσι τα πράγματα; Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα θελήσει να προβάλλει επαρκώς η αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ήδη, το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν από την ψηφοφορία, από τον κ. Λαφαζάνη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα καταγγελθεί από την πλευρά της αντιπολίτευσης πως το Δ.Σ. της Energean Oil & Gas θα προβεί στην πώληση του πλειοψηφικού ή και του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της σε ξένη εταιρεία, εξασφαλίζοντας αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, δίχως να έχει ξοδέψει, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή χρήματα, αφού, όπως καταγγέλλεται και από την πλευρά των εργαζομένων στην Kavala Oil, αλλά και από μέλη της αντιπολίτευσης, η άδεια δόθηκε στην εν λόγω εταιρεία χαριστικώς από την ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε, πρόσφατα ξένος διπλωμάτης στη χώρα μας, αναφέρθηκε, δίχως να προκληθεί, σε μελλοντική συνεργασία της Energean Oil & Gas με αντίστοιχη εταιρεία της χώρας του που έχει ισχυρή παρουσία και στις ερευνητικές διαδικασίες στο οικόπεδο 12 της Κύπρου.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για το άνοιγμα της κερκόπορτας σε ξένη ή ξένες εταιρείες, ώστε να «πατήσουν» πόδι στο Αιγαίο και μάλιστα όχι σε περιοχές που εικάζεται πως υπάρχουν υδρογονάνθρακες, όπως στην περίπτωση του Ιονίου ή νότια της Κρήτης, αλλά σε μία περιοχή που αποδεδειγμένα έχει πετρέλαιο και που αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες σημείο έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

dailynews24.gr

Use Facebook to Comment on this Post