Την απέλπιδα προσπάθεια του τότε προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να πείσει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να κάνει κάτι για να αποτρέψει την ελληνική χρεοκοπία καταγράφει η έγκριτη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique».
Το ρεπορτάζ τονίζει ότι ο Γιούνκερ βρέθηκε δυο φορές στην Αθήνα αλλά και τις δυο αποχώρησε χωρίς να καταφέρει να εξασφαλίσει κάποια δέσμευση του τότε Ελληνα πρωθυπουργού καθώς εκείνος σκεφτόταν μόνο τις εκλογές.
Αναλυτικά το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«H Γερμανίδα καγκελάριος είχε σοκαριστεί από αυτό που ανακάλυψε τον Δεκέμβριο του 2009. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής όταν οι Ευρωπαίοι καλωσόριζαν τον νεοεκλεγέντα Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εκείνος τους είπε πως τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία ήταν λάθος και ότι η χώρα του κυβερνάται από τη φαυλότητα και τη διαφθορά. Τους ζήτησε βοήθεια γιατί να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα κάτι που από μόνο του ήταν μια γιγαντιαία επιχείρηση.
Tα μέλη της Συνόδου αναστατώνονται. Η Άνγκελα Μέρκελ νιώθει ταραγμένη και προδομένη. Η Ευρώπη ως κοινότητα αξιών κλονίζεται από τα συνεχή ψεύδη διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων. Απαιτούνται αρμοδιότητες και μέτρα τα οποία δεν προβλέπονται και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ούτε τα μέσα αλλά ούτε και τον χρόνο για να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα στη θέση των αγορών. Πολύ περισσότερο να πάρουν τα ηνία του ελληνικού σκάφους που βυθίζεται. Στην ουσιά απαιτεί από την Bundestag και τον λαό της να εγγυηθούν για τους Έλληνες πειρατές. Είναι αδύνατον.
Ο κυνισμός της Αθήνας
Το ελληνικό ψέμα ήταν κοινό μυστικό. Αυτό που σόκαρε τους Ευρωπαίους περισσότερο ήταν η ειλικρίνεια του Γιώργος Παπανδρέου παρά η σοβαρότητα της κατάστασης. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα βρισκόταν υπό καθεστώς επιτήρησης εδώ και πολλούς μήνες. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και η ΕΚΤ είχαν πλήρη γνώση ότι η τραπεζική κρίση του 2008 είχε τον κίνδυνο όπως όλες οι προηγούμενες να πλήξει τις οικονομίες των κρατών – και οι πρώτοι θα ήταν οι πιο αδύναμοι.
Δύο φορές ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, έχει σταλεί στην Αθήνα με τη μεγαλύτερη δυνατή μυστικότητα. O Kαραμανλής πρέπει να ακούσει διαφορετικά θα τον επέπληττε. «Αν το γνωστοποιήσουμε όλοι θα μάθουν ότι τα πάντα μπορεί να ανατιναχθούν», του λέει ένας ανώτερος υπάλληλος. Αλλά ο Λουξεμβούργιος επέστρεψε με άδεια χέρια, χωρίς καμία δέσμευση από τον προκάτοχο του Παπανδρέου για το πώς προτίθεται να σώσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας του απέναντι στους διεθνείς επενδυτές.
Με απόλυτο κυνισμό, ο Καραμανλής διατρέχει τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών. Στην Ελλάδα αυτό είναι σύνηθες. Αλλά από το 2001, είναι μέρος της ζώνης του ευρώ. Σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων, ο κ. Καραμανλής ρισκάρει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία των δεκαέξι χωρών. Επιμένει να μην κάνουμε τίποτα μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο του 2009.
Γίνεται φανερό σε αυτό το σημείο ότι κάτι λείπει από τη νομισματική ένωση. Η αυτορρύθμιση δεν λειτουργεί, η πειθαρχία της ομάδας, επίσης. Η φιλική πίεση ακόμη λιγότερο».