Ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Νορείου Ελλάδος μιλά για τα χρέη του ΚΘΒΕ προς το ΙΚΑ για τα οποία κινδύνευσε να μπει φυλακή, στην Ζέτα Καραγιάννη και το περιοδικό People
Είσαι από εκείνους στους οποίους οι άλλοι ακουμπούν εύκολα;
Όχι. Επιλέγω να περνάω μόνος την όποια ταραχή και τον πόνο μου. Αυτό πιθανόν να απομακρύνει κάποιους από μένα. Γενικά είμαι μοναχικό άτομο και τις περισσότερες φορές μονήρης.
Σε αυτό το διάστημα κινδύνευσες να μπεις στη φυλακή για χρέη του ΚΘΒΕ προς το ΙΚΑ.
Και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύω να ξανασυλληφθώ. Τα χρέη, μέχρι σήμερα, διολίσθαιναν από τη μια διοίκηση στην άλλη, καθώς καμία δεν είχε σταθεί επί της ουσίας στο πρόβλημα. Η πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Μένη Λυσαρίδου, κι εγώ, παράλληλα με την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου, μπήκαμε στη λογική να δούμε τι έχει συμβεί, ερχόμενοι –για πρώτη φορά– σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, και παράλληλα να διεκδικήσουμε όσα χρωστούν η πολιτεία και διάφοροι φορείς στο Κρατικό, απ’ την επιστροφή του ΦΠΑ και άλλα, που δεν τα διεκδίκησε ποτέ κανείς. Αυτά φτάνουν τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
Πόσα είναι τα χρέη προς το ΙΚΑ;
Περίπου 4,5-5 εκατομμύρια ευρώ. Με μειωμένη την επιχορήγηση, όσο κι αν εξορθολογίσουμε εμείς τα οικονομικά, η «τρύπα» θα μεγαλώνει λόγω των τόκων. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μια γενναία πολιτική απόφαση και τα χρέη να διαγραφούν ή να κουρευτούν, όπως έγινε με το Μέγαρο Μουσικής. Φέτος κάναμε εισπράξεις 1.145.000 ευρώ, με μέση τιμή εισιτηρίου μόλις 9,70 ευρώ. Αυτό το ποσό θα ήταν στο ταμείο του Κρατικού αν κάποιος είχε διαγράψει τα χρέη του. Μέχρι και αν γίνει αυτό, μπορεί αύριο κιόλας να με ξανασυλλάβουν.
Τι σε ενοχλεί περισσότερο σε όλο αυτό;
Ότι στο πρόσωπο το δικό μου αποτυπώνεται η ανυποληψία του κράτους, οι σκουριασμένοι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί και τα βραδυφλεγή αντανακλαστικά του.