Ανεξήγητη αδράνεια επιδεικνύεται τα τελευταία 24ωρα σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για το θέμα που ανέκυψε με την ερώτηση της βουλευτού Θεσσαλονίκης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Σταυρούλας Ξουλίδου, με θέμα την φερόμενη ως διαρροή πληροφοριών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) προς «ξένους παράγοντες».
Η αφορμή για την ερώτηση ήταν τα περίφημα «wikileaks» που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας προς την Ουάσιγκτον για επαφές της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ με Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους, την εποχή όπου πρεσβευτής της χώρας στην Ελλάδα ήταν ο Τσαρλς Ρις.
Παρότι παρακολουθήσαμε την υπόθεση από την αρχή με πολύ μεγάλη προσοχή εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης της υπηρεσίας που εμπλεκόταν, η οποία και τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από τη γνωστή νεοελληνική παθογένεια της… φαγωμάρας. Σίριαλ που έφτασαν στη Δικαιοσύνη (αν και πρόσφατα πληροφορηθήκαμε για αθωώσεις σε υποθέσεις υπερ-προβεβλημένες η δημοσιοποίηση των οποίων εξασφάλισε αρκετή αρνητική δημοσιότητα σε μια υπηρεσία που θα έπρεπε να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού, θεσμικά αλά και από τα ίδια της τα στελέχη), αποφασίσαμε να περιμένουμε ώστε να διαπιστώσουμε ποια θα ήταν η αντίδραση στα καταγγελλόμενα.
Η διατύπωση στο επίμαχο τηλεγράφημα που είδαμε στα «wikileaks» ήταν αρκούντως διπλωματική, αφού έκανε λόγο για «δυσαρεστημένους υπαλλήλους, οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, επιρρεπείς σε διαρροές», αξιωματούχους υπηρεσιών με τις οποίες οι πρεσβεία είναι σε επαφή. Δια της μεθόδου της ατόπου απαγωγής και της όποιας δημοσιογραφικής εμπειρίας διαθέτουμε, οι μοναδικές υπηρεσίες που βρίσκονται σε επαφή και συνεργάζονται με την αμερικανική πρεσβεία, είναι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΥΠ. Ή μήπως υπάρχει περίπτωση να αναφέρεται το τηλεγράφημα στην… Πυροσβεστική και την Τροχαία;
Τούτων λεχθέντων δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας θα έχει αυτονόητο ενδιαφέρον. Το περίεργο είναι ότι δεν έχει κινηθεί καμία απολύτως διαδικασία δικαστικής διερεύνησης για την υπόθεση, έστω ως σινιάλο της ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρχών, ότι τέτοιες συμπεριφορές «διαρροών» (πολλοί μιλάνε ευθέως για κατασκοπεία), από οπουδήποτε κι αν προέρχονται απλώς δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Πέραν του ότι εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της αντικατασκοπείας.
Η οσμή… βόθρου που αναδύεται από θύλακες του κράτους από τους οποίους ο πολίτης περιμένεις προστασία και ασφάλεια δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ. Είναι «τοξική»… μολύνει.
Θα επανέλθουμε, ελπίζουμε για να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας από την πειστική απάντηση που θα έχει δώσει στα ερωτήματα το πολιτικό μας σύστημα.
http://kostasxan.blogspot.gr